Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2013

Η "επέλαση" των ξένων funds και τα... φούμαρα

Η συντριπτική πλειονότητα των διαχειριστών σε μεγάλα ξένα funds δεν διαβάζει ελληνικό Τύπο, ούτε έχει πρόσβαση σε μεταφρασμένα κείμενα των δημοσιευμάτων που συχνά αναφέρονται στο ενδιαφέρον τους για τραπεζες κ.τ.λ.

Για να είμαστε ακριβείς, τα ονόματα μερικών απ' αυτά τα funds έχουν αναφερθεί επίσης σε δημοσιεύματα του ξένου, έγκυρου Τύπου.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να φαντασθεί την έκπληξη των διαχειριστών όταν "ανταγωνιστές" με τους οποίους διατηρούν πολυετή φιλική σχέση και έχουν γνώση κάποιων τουλάχιστον ντόπιων δημοσιευμάτων τους παίρνουν τηλέφωνο για να διαπιστώσουν αν αληθεύουν τα περί ενδιαφέροντός τους για ελληνικές τράπεζες.

Σε μια παρόμοια περίπτωση, προ καιρού, ο ιδρυτής ενός τέτοιου εναλλακτικού fund, του οποίου το όνομα παραπέμπει σε δέντρο, άκουγε έκπληκτος τον ανταγωνιστή-φίλο του να τον ρωτά αν αληθεύει ότι ενδιαφέρεται να μπει σε ΑΜΚ μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Το ερώτημα συνοδευόταν από το εξής επιχείρημα, όπως τουλάχιστον μας το μετέφερε ο δεύτερος:

"Πες μου, μήπως υπάρχει κάτι που εγώ χάνω για να μπούμε κι εμείς; (στην ΑΜΚ)".

Η απάντηση από το Τόκιο που πέτυχε τον πρώτο ήταν σαφής. "Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάς. Δεν ενδιαφερόμαστε (για τράπεζες)".

Αν πιστέψουμε τον συνομιλητή μας, ανάλογη θέση είχαν κι άλλα 4-5 μεγάλα ξένα funds, των οποίων τα ονόματα έχουν αναφερθεί κατ' επανάληψη στον Τύπο.

Όμως, κανένας ή σχεδόν κανένας δεν γράφει χωρίς να έχει πληροφόρηση από κάπου.

Ίσως λοιπόν η εξήγηση βρίσκεται κάπου αλλού.

Κάποια απ' αυτά τα μεγάλα 4-5 funds ζητάνε και παίρνουν τους σχετικούς φακέλους, π.χ. Proton Bank, και επομένως το εύλογο συμπέρασμα που βγάζει όποιος το γνωρίζει είναι ότι ενδιαφέρονται.

Όμως, δεν είναι το σωστό συμπέρασμα αν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται ο συνομιλητής: "Παίρνουμε τον φάκελο για να μάθουμε περισσότερα για το ντιλ. Δεν ενδιαφερόμαστε πραγματικά".

Φυσικά, όλα αυτά ίσως αλλάξουν στο μέλλον αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών προχωρήσουν.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά επικεντρώνεται σε επιμέρους στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών και σε άλλες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το θέμα θα επανέλθουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v