Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 14 2013

Κι όμως, λεφτά... υπάρχουν! Ιδού οι αποδείξεις

Η Ελλάδα κρατά σταθερά τα ηνία στο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προβλέψεις της τρόικας θέλουν το χρέος να ξεπερνά το 170% του ΑΕΠ το 2013, αφήνοντας ακόμη πιο πίσω τη δευτεραθλήτρια Ιταλία.

Όμως, το χρέος στο οποίο αναφερόμαστε όλοι έχει κι άλλες πτυχές.

Οι μελλοντικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του τομέα υγείας είναι μία από αυτές τις πτυχές. Αν τις συμπεριλαμβάναμε στον ορισμό του δημόσιου χρέους, το συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Όμως, το κράτος δεν έχει μόνο παθητικό, δηλαδή χρέος. Έχει και ενεργητικό, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με το πρόσφατο Economic Outlook του ΟΟΣΑ (Ιούνιος 2013), η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της ανάμεσα στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.
Είναι επίσης δευτεραθλήτρια στην ευρωζώνη.

Μόνο η Φινλανδία έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται στο 62% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ έναντι 117% της πρωταθλήτριας Φινλανδίας.

Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Γερμανία είναι 37,6%, για την Ιρλανδία 44%, για την Ιταλία 27,3%, την Πορτογαλία 45,1% και για την Ισπανία 29,3%. Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 37,4%.

Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος της πουλώντας ένα τμήμα από αυτή την περιουσία.

Όμως, η πορεία του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μέχρι στιγμής δείχνει τις αδυναμίες και τις παγίδες του εγχειρήματος.

Οι τιμές που μπορεί να πιάσει κανείς πουλώντας επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, π.χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ, δεν είναι αυτές που πιθανόν υπολόγιζε.

Υπερεθνικά συμφέροντα ίσως ακυρώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις άλλων, π.χ. της ΔΕΠΑ.

Ακόμη, τα ακίνητα που θα μπορούσαν να βγουν είτε προς πώληση είτε προς μακροχρόνια ενοικίαση είναι λιγότερα από αυτά που υπολόγιζε.

Στα χαρτιά λοιπόν η Ελλάδα έχει μεγάλη περιουσία και θα μπορούσε να τη ρευστοποιήσει σε κάποιον βαθμό για να μειώσει την εξάρτησή της από το δημόσιο χρέος και τους πιστωτές της.

Στην πράξη όμως αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι καθόλου εύκολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v