Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2013

Πίσω στα 1990 για funds και ελληνικό χρηματιστήριο!

Πολλά ξένα funds παρακολουθούν στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις θεωρούν βαρόμετρο για μελλοντικές τοποθετήσεις τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.)και ειδικότερα σε τραπεζικές μετοχές.

Είναι μια άποψη που συμμερίζεται, εκτός των άλλων, κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας που συμμετείχε πρόσφατα σε οδοιπορικό παρουσιάσεων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α. στο Λονδίνο.

«Τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδειξαν σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης το β΄ τρίμηνο έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στα ξένα funds που συνάντησα» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το απόγευμα της Παρασκευής. «Τα μακροοικονομικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους... Αναζητούν σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται και γυρίζει».

Το όλο σκηνικό θυμίζει λίγο τη δεκαετία του 1990, όπου η Ελλάδα έδινε αγώνα για να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να μπει στην ΟΝΕ και η Σοφοκλέους ανήκε στις αναδυόμενες αγορές.

Τα ξένα funds του είδους έλυναν και έδεναν, κινητοποιούμενα μερικές φορές λόγω προνομιακής πληροφόρησης και βελτιούμενων μακροοικονομικών μεγεθών.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ράλι πυροδοτήθηκαν από τα νέα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, του πιο δύσκολου στόχου εκείνη την περίοδο, καθότι συνοδευόταν από μείωση των επιτοκίων.

Όμως, τότε το σκηνικό ήταν διαφορετικό.

Η οικονομία αναπτυσσόταν, κάνοντας πιστευτό το αναπτυξιακό στόρι.

Σήμερα, η οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση και τα funds περιμένουν να δουν αξιόπιστα σημάδια ότι σταθεροποιείται και ανακάμπτει.

Αναπτυξιακό στόρι δεν υπάρχει.

Όμως, κάποιες τράπεζες και εταιρείες ίσως μπορούν να επιδείξουν το στόρι της αναδιάρθρωσης, πείθοντας κάποια ξένα funds να τις δουν ως ευκαιρίες.

Ακόμη κι έτσι, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω για την ελληνική οικονομία.

Όσο κι αν κάποιος θέλει να πιστέψει ότι το 2013 είναι ο πάτος για την ελληνική οικονομία, αυτή δεν είναι η ευκολότερη εκτίμηση στον κόσμο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v