Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2013

Ερχεται «σεισμός» με επίκεντρο τη... Γερμανία

Η ώρα που το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της Καρσλούης θα αποφανθεί για το πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές (ΟΜΤ) πλησιάζει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν.

Δικαιολογημένα.

Το ΟΜΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση των spreads και του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωπεριφέρειας όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία το περσινό φθινόπωρο που ανακοινώθηκε, χωρίς μάλιστα ποτέ να χρησιμοποιηθεί.

Αν λοιπόν το δικαστήριο της Καρσλούης παρεκκλίνει από την παράδοση των «φιλοευρωπαϊκών» αποφάσεων που έχει βγάλει κατά καιρούς για τα σοβαρά ζητήματα της ευρωζώνης, μπορεί να προκληθούν αναταράξεις. Και αυτό θα προκαλέσει σεισμό με... λίγα ή πολλά ρίχτερ.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχουμε εκπλαγεί από τη «σιγουριά» αρκετών ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για το ΟΜΤ δεν θα είναι η καλύτερη. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που γνωρίζει το θέμα καλά και πιστεύει ότι το δικαστήριο θα βγει και θα πει ότι όλα είναι καλά με το ΟΜΤ», μας ανέφερε αξιωματούχος άλλης χώρας της ευρωζώνης. «Είμαστε προετοιμασμένοι και ελπίζω να μη δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα».

Αρκετοί υποψιάζονται ότι το συνταγματικό δικαστήριο θα επιβάλει περιορισμούς στην Bundesbank και ίσως σε άλλα γερμανικά ιδρύματα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο ΟΜΤ.

Φαίνεται ότι οδηγός του δικαστηρίου θα είναι η απόφαση που είχε βγάλει στο παρελθόν (φθινόπωρο του 2012) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά του ESM, του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Το δικαστήριο είχε εγκρίνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του ESM, αλλά το τελευταίο είχε ταβάνι τα 700 δισ. ευρώ, από τα οποία 190 δισ. αναλογούσαν στη Γερμανία.

Το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι πανομοιότυπο με εκείνο του ESM, αλλά δεν έχει ανώτατο όριο. Δεν αποκλείεται λοιπόν το ΟΜΤ να χρειαστεί τροποποίηση, αν η Καρσλούη θέσει αυτό το όριο στα γερμανικά ιδρύματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v