Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2013

Τουρκία: Συμπτώματα Ελλάδας του 2006-2007

Η οικονομική κρίση και το σίριαλ των εκάστοτε αξιολογήσεων από την τρόικα έχει βγάλει από το κάδρο των συχνών ενασχολήσεών μας με τη γείτονα Τουρκία.

Οι όποιες αναφορές αφορούν συνήθως ακραία καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ο οποίος έχει χάσει τη λάμψη του παρελθόντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας παραμένει αδρανής. Το αντίθετο.

Η γείτονα εμφανίζει ορισμένα σημάδια που τα έχουμε δει στη χώρα μας στο παρελθόν. Τα σημάδια είναι πιο ορατά στην Κωνσταντινούπολη όπου ζουν κάπου 18 εκατ. άνθρωποι. «Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, αλλά βλέπεις χρήμα να κινείται», μας έλεγε πρόσφατα επιχειρηματίας που κάνει μπίζνες με την Τουρκία.

Από τη μια πλευρά, οι τρίτοι παρατηρητές βλέπουν αφενός δρόμους να φτιάχνονται και την οικοδομή να δουλεύει στο φουλ και αφετέρου την έξαρση του καταναλωτισμού και της αστυφιλίας.

Φυσικά, δεν λείπουν τα απρόοπτα που δείχνουν ότι ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν. Κάτι τέτοιο συνέβη με την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Πόλης. Ο κ. Ερντογάν έκανε τα εγκαίνια του έργου που έφτιαξαν Ιάπωνες, αλλά χρειάσθηκε να περάσουν μέρες για να δοθεί το τούνελ στη κυκλοφορία.

Ο οργασμός της οικοδομικής δραστηριότητας με 2 νέους ουρανοξύστες που φτιάχνονται στην Κωνσταντινούπολη και ο καταναλωτισμός δεν κρύβονται. Σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι διακρίνουν αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου 2006-2007.

Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ εκείνης της Ελλάδας και της σημερινής Τουρκίας.

Το νόμισμα.

Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ έχει κάνει την Τουρκία πιο φθηνή για τους τουρίστες που θέλουν να φάνε. 

Εξαίρεση το αλκοόλ. Ένα ποτήρι ουίσκι σε μπαρ κοστίζει 15 ευρώ, ενώ ένα κανονικό ποτήρι ποτό είναι ισοδύναμο των 10 ευρώ, σύμφωνα με άτομο που έζησε την εμπειρία.

Ίσως λοιπόν το νόμισμα βοηθήσει την Τουρκία να αποφύγει τα χειρότερα όταν σκάσει κι εκεί η καταναλωτική φούσκα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v