Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2014

Η αλλαγή στα statistics που φέρνει λιγότερη λιτότητα

Η ημερομηνία λήξης του μνημονίου ΙΙ ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου. Όμως, αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί και θα πάει πιο πίσω, με πιο πιθανή στο τέλος του 2014.

Φυσικά, το πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016, αν φυσικά όλα εξελιχθούν ομαλά. Κι αυτό γιατί αρκετοί στις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνύπαρξη μαζί του.

Όμως, είναι γνωστό ότι η επίμονη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί επί μακρόν, ακόμη κι αν η τρόικα σταματήσει να έρχεται στην Αθήνα. Για την ακρίβεια μέχρις ότου αποπληρώσουμε το 70% των δανείων που έχουμε λάβει από το EFSF/ESM.

Κι αυτό να μην συνέβαινε θα έπρεπε να συμμορφωθούμε με τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου που έχουμε υπογράψει μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε.

Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει τη λήψη μέτρων για συνολικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και διαρθρωτικό έλλειμμα μικρότερο από 0,5% του ΑΕΠ για χώρες που έχουν δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 60% του ΑΕΠ, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία.

Επομένως, ο τρόπος υπολογισμού του διαρθρωτικού ελλείμματος, το οποίο λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια οικονομία, είναι σημαντικός.

Κι αυτό γιατί προσδιορίζει τη λήψη ή μη περιοριστικών μέτρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη σ'αυτό το θέμα που πέρασε στα ψιλά ενώ δεν θα έπρεπε. Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών συμφώνησαν σ' έναν νέο τρόπο υπολογισμού του διαρθρωτικού ελλείμματος που ευνοεί τις χώρες της ευρωπεριφέρειας αν συγκριθεί με τον τωρινό.

Η μεταβολή είναι τεχνική, υπό την έννοια ότι συμφώνησαν να μειωθεί το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση.

Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί πιο δραστικά για να φθάσει στα επίπεδα του «φυσικού ποσοστού» και να θεωρηθεί ότι η οικονομία δουλεύει σε φουλ ρυθμούς.

Η συγκεκριμένη μεταβολή οδηγεί σε χαμηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα μελλοντικά.

Επομένως, χώρες που βρίσκονται σε ύφεση θα μπορούν να μειώσουν το διαρθρωτικό έλλειμμά τους κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ πιο εύκολα χωρίς να πάρουν περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Γι' αυτόν τον λόγο, η αλλαγή στον υπολογισμό του διαρθρωτικού ελλείμματος είναι σημαντική αφού θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v