Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2014

Tραπεζικές συγχωνεύσεις: Την τρόικα τη ρωτήσατε;

Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών συνδέεται από πολλούς με τα φθινοπωρινά τεστ της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις ορισμένων για επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Παρ' όλα αυτά, κανένας δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι θα δείξουν τα τέστ της ΕΚΤ -για την ακρίβεια το AQR της ΕΚΤ και το στρες τεστ της ΕΒΑ (European Bank Authority) υπό την εποπτεία της ΕΚΤ- από τη στιγμή που σημαντικές παράμετροι παραμένουν άγνωστες.

Μπορεί να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν εκ των ιδίων, π.χ. πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.τ.λ. χωρίς να κληθούν οι μέτοχοι να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη, μπορεί και όχι σε κάποια ή σε κάποιες.

Όμως, ας μην ξεχνάμε κάτι.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο θα υπάρχει μια τιμή όπου θα μπορούσε να καλυφθεί η όποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές χωρίς να «ξοδευτούν» λεφτά του ΤΧΣ.

Παρ' όλα αυτά, μερικοί επαναφέρουν σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ μιας ή περισσότερων συστημικών τραπεζών ως λύση σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Αν και στη ζωή ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Γιόγκι Μπέρα, μάνατζερ της ομάδας μπέιζμπολ των Γιάνκις της Ν. Υόρκης, «ποτέ μη λές ποτέ...» οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι που πολλοί είτε δεν γνωρίζουν είτε κάνουν ότι δεν γνωρίζουν.

Η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, ήταν αντίθετη στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank στο παρελθόν.

Η θέση τους δεν έχει αλλάξει με βάση τις πηγές μας.

Επομένως το σενάριο των τραπεζικών συγχωνεύσεων μεταξύ των συστημικών τραπεζών δεν έχει την ευλογία της τρόικας. Ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΥΓ.: Δεν αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο συγχώνευσης μικρότερων τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v