Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 7 2014

Τρόικα: Aρνάκια ή γεράκια το φθινόπωρο;

Το ελληνικό πρόγραμμα ίσως πλησιάζει προς το τέλος του. Όμως, η Αθήνα έχει ακόμη αρκετά ανοικτά μέτωπα με τους εκπροσώπους των δανειστών και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των τελευταίων απέναντί της.

Τι στάση λοιπόν θα κρατήσουν οι τροϊκανοί το φθινόπωρο; Οι αισιόδοξοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και όλα θα κυλήσουν ομαλά με την αξιολόγηση.

Υπέρ της άποψης ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά χωρίς ακρότητες εκφράζουν επίσης αξιωματούχοι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι τελευταίοι επικαλούνται τον πολιτικό παράγοντα, ισχυριζόμενοι ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία ειδικότερα δεν θα ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση από τη στιγμή που υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Όμως, Έλληνες που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε διάφορα επίπεδα στο παρελθόν δυσπιστούν, επικαλούμενοι τη δική τους εμπειρία.

«Δεν τους ένοιαζε το επιχείρημα του πολιτικού κόστους. Μας απαντούσαν, κάντε εκλογές και θα μιλήσουμε με την όποια κυβέρνηση προκύψει χωρίς να υποχωρούν από τις θέσεις τους», ανέφερε ένας εξ αυτών.

Ορισμένοι από τους Έλληνες συμμετέχοντες ισχυρίζονται ότι στις συζητήσεις που είχαν με τους τροϊκανούς τον Ιούλιο οι τελευταίοι τους προειδοποίησαν με χαμόγελο ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι σκληρή. Χθες, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε με βεβαιότητα που μας έκανε εντύπωση το ίδιο πράγμα. 

Δεν είναι γνωστό πού θα κάτσει η μπίλια και ποια πλευρά έχει δίκιο στις εκτιμήσεις της. Ίσως τελικά οι τροϊκανοί δεν αποδειχθούν ούτε αρνάκια, αλλά ούτε και γεράκια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v