Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2014

Γιατί το ΔΝΤ μας δανείζει ως το 2016, ενώ η ΕΕ σταματά το 2014

Ως γνωστόν, ο δανεισμός από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014, ενώ ο αντίστοιχος από το ΔΝΤ το α΄τρίμηνο του 2016. Η έλλειψη συγχρονισμού στις δόσεις μεταξύ των δύο δανείων προκαλεί πρόβλημα. Θεωρητικά, η χώρα θα σταματήσει να βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση της τρόικας, αλλά θα συνεχίσει υπό το ΔΝΤ.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα: γιατί να δημιουργηθεί τέτοιο θέμα από τη στιγμή που ήταν γνωστό στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ;

Μερικοί ίσως θεωρήσουν ότι το ΔΝΤ, ως πιο έμπειρο στη διαχείριση κρίσεων και στον σχεδιασμό τέτοιων προγραμμάτων, προέβλεψε ότι η εκταμίευση των δόσεων θα έπρεπε να πάει πιο πίσω. Όμως, δεν είναι έτσι.

Όπως μας εξήγησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος πριν από λίγο καιρό, ο λόγος είναι άλλος.

Πολύ απλά, το ποσό του δανείου του ΔΝΤ δεν μπορούσε να διανεμηθεί στο ίδιο, 3ετές διάστημα που διαρκούσε το πρόγραμμα της Ε.Ε. για καθαρά εσωτερικούς λόγους του Ταμείου.

Για την Ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η Eλλάδα δανείσθηκε 19,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τη διετία 2010-2011 στο πλαίσιο της διευκόλυνσης SBA (Stand-by Arrangement). Επιπλέον, το ΔΝΤ ενέκρινε την παροχή επιπρόσθετων 26,6 δισ. ευρώ από το 2012 μέχρι και το α΄τρίμηνο του 2016 στο πλαίσιο του EFF (Extended Fund Facility).

Από αυτά έχει ήδη εισπράξει 11,5 δισ. ευρώ και απομένουν 15,1 δισ.

Για να «διώξει» το ΔΝΤ θα πρέπει να αντικαταστήσει τα εναπομείναντα 15,1 δισ. ευρώ με δάνεια από αλλού, π.χ. από τις αγορές.
Αν η αξιολόγηση της τρόικας ολοκληρωθεί επιτυχώς, μπορεί να εισπράξει 3,4 δισ. επιπλέον, οπότε το προς αναπλήρωση ποσό θα πέσει στα 11,7 δισ. ευρώ περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v