Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2014

Κόβουν... τις «γέφυρες» του ΕΣΠΑ οι Βρυξέλλες;

Δεν είναι καλά τα νέα για τα έργα-γέφυρα της πληροφορικής από την καθ' όλη αρμόδια γραφειοκρατία της Κομισιόν.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Θάνου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regiο), προσγείωσε τους εδώ ιθύνοντες στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η μεταφορά έργων από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου στο νέο της περιόδου 2014-2020 δεν είναι δεκτή από την DG Regio, σύμφωνα με άτομο που ήταν παρόν.

Πλέον, οι ελπίδες των ιθυνόντων εναπόκεινται στη λεγόμενη πολιτική απόφαση που θα αναγκάσει τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. να συναινέσουν στα έργα-γέφυρα.

Να θυμίσουμε ότι δεν πάει πολύς καιρός από τότε που αναφερθήκαμε στον κίνδυνο να μην παραδοθούν αρκετά έργα πληροφορικής που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Σε αυτήν την περίπτωση είτε ο εθνικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αναλάβει τις πληρωμές είτε το έργο θα πρέπει να μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) της περιόδου 2014-2020 μετά από έγκριση της Ε.Ε.

Όμως, το νέο ΕΣΠΑ προβλέπει μόνο 380 εκατ. ευρώ για έργα πληροφορικής και το ποσό θα μειωθεί ανάλογα για κάθε παλιό έργο που μπαίνει, οπότε δεν συμφέρει.

Το πρόβλημα θα μεγεθυνόταν αν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν δεν περιορίζονταν στα έργα-γέφυρες του κλάδου της πληροφορικής αλλά επεκτείνονταν και σε άλλους κλάδους.

Σε κυβερνητικούς κύκλους συζητιέται ήδη μια επιστολή που φέρεται να απέστειλε ο πρώην γραμματέας του ΕΣΠΑ κ. Γιαννούσης στους συναρμόδιους υπουργούς.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γιαννούσης ήταν κοινοτικό στέλεχος πριν αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v