Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2014

Γινόταν πάρτι με τις συντάξεις και δεν μας κάλεσαν

Μια σύνταξη των 400 ή των 500 ή των  700 ευρώ είναι πολύ μικρή για να μπορεί να ζει κάποιος με αξιοπρεπή τρόπο στη σημερινή εποχή. Ιδίως στα αστικά κέντρα που το κόστος ζωής είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την επαρχία.

Όμως, ακόμη και μια τέτοια σύνταξη-βοήθημα θα μπορούσε να θεωρηθεί μεγάλη αν ο παλαιός συνταξιούχος είχε πληρώσει ψίχουλα σε εισφορές. Ακόμη περισσότερο αν συνέχιζε να εισπράττει και το ταμείο αντιμετώπιζε πρόβλημα ύπαρξης από ένα σημείο και μετά στο μέλλον γιατί οι συνταξιούχοι ήταν περισσότεροι από τους εργαζόμενους.

Στην τελευταία, απευκταία περίπτωση, οι σημερινοί εργαζόμενοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι. Θα είχαν καταβάλει εισφορές χωρίς αντίκρισμα.

Δεν μπορούσαμε παρά να φέρουμε στον νου μας όλα αυτά διαβάζοντας την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank για το ασφαλιστικό ταμείο τους ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και κοιτάζοντας τον σχετικό πίνακα.

Εκεί, παλιοί συνταξιούχοι με συνολικές εισφορές 715 και 1.000 ευρώ εμφανίζονται να έχουν εισπράξει μεταξύ 190 και 200 χιλιάδων ευρώ για αδιευκρίνιστο αριθμό ετών.

«Ο σύλλογός μας, όπως και όλοι οι σύλλογοι των εργαζομένων που τα μέλη τους είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, αποφάσισαν να προστατέψουν τις εισφορές μιας ζωής (εργαζόμενου και εργοδότη) και να εγκαταλείψουν αυτό το τερατούργημα που δημιούργησαν οι τότε συνδικαλιστές και σημερινοί παλαιοί συνταξιούχοι», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Φανταζόμαστε ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν είναι το μοναδικό επικουρικό ταμείο που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.
Υπάρχουν κι άλλα «ευγενή» και μη ταμεία όπου οι συντάξεις των παλιών συνταξιούχων ήταν-είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές τους και η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους έχει χειροτερεύσει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλα μικρότερα ταμεία των οποίων τα οικονομικά ήταν νοικοκυρεμένα γιατί έδιναν μικρές συντάξεις στους δικαιούχους.

«Τα μέλη του ταμείου μας ήταν οι χαζοί και οι υπόλοιποι οι έξυπνοι της υπόθεσης» μας ανέφερε πριν από κάμποσο καιρό ο πρώην επικεφαλής ενός τέτοιου ταμείου. «Θα μπορούσαμε κι εμείς να δίνουμε υψηλότερες συντάξεις, αλλά δεν το κάναμε για να προστατεύσουμε το ταμείο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους».

Δυστυχώς, δεν σκέφτονταν όλοι έτσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v