Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 29 2014

To Plan Β της ΕΕ για την Ελλάδα

Εχουν αυξηθεί τελευταία τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που θέλουν την ΕΕ να ετοιμάζει ένα Σχέδιο Β για την Ελλάδα σε περίπτωση που οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν στην υιοθέτηση ακραίων πολιτικών στη χώρα μας. Πρόσφατο δείγμα γραφής το Euro-insight που υποστήριξε ότι η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, φιλοξενώντας τις απόψεις ανώνυμων κοινοτικών αξιωματούχων.

Θεωρούμε πιθανό να δούμε περισσότερα σχόλια και άρθρα σ' αυτό το μήκος κύματος από την στιγμή που η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές. Είναι λογικό τα σχετικά άρθρα να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά είναι μια πραγματικότητα. 

Πριν λίγο καιρό ζητήσαμε την άποψη γι' αυτό το θέμα ενός γνωστού, ξένου δημοσιογράφου από έγκυρο διεθνές μέσο που έχει καλές πηγές στην ΕΕ και ειδικότερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ δεν ετοιμάζει κανένα νέο Σχέδιο Β για την Ελλάδα γιατί έχει έτοιμο το παλιό από το 2012. 

Αν και δεν είμαστε νομικοί του επισημάναμε ότι απ' όσο γνωρίζουμε η Συνθήκη δεν προβλέπει την έξοδο μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη χωρίς την θέλησή της και επομένως το Σχέδιο Β δεν έχει νομικό έρεισμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ με βασικό μοχλό πίεσης την ΕΚΤ, του ανέφερα. «Κάνεις λάθος. Εχουν βρεί νομικό παράθυρο στη Συνθήκη», απάντησε με την ετοιμότητα του ανθρώπου που ήταν βέβαιος.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει στο συγκεκριμένο θέμα γιατί μπορεί να έχει δίκιο.

H λογική, πάντως, υπαγορεύει ότι τυχόν έξωση της Ελλάδας από το ευρώ θα επέφερε ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ευρωπαική ενοποίηση και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική ζημιά στις πιστώτριες-χώρες που δεν θα μπορούσε να αντισταθμισθεί από τα όποια οφέλη της «θυσίας της Ιφιγένειας» για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Όμως, «τιμωρία» θα υπήρχε. Ισως αυτό να είναι το πραγματικό Σχέδιο Β της ΕΕ και όχι η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v