Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2015

Η «φωτιά» που καίει τα κρατικά έσοδα

Η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι καλό νέο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας για ευνόητους λόγους: πληρώνουν λιγότερα για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η μεγάλη πτώση της τιμής του αργού κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι από 100 δολάρια και πάνω το καλοκαίρι έχει βοηθήσει στο να απορροφηθεί η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Χωρίς τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού, ο κόσμος θα πλήρωνε περισσότερα για να αγοράσει πετρέλαιο, βενζίνη κ.λπ. σε ευρώ.

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό που βασίζεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η πτώση της τιμής αποφέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος, αφού η αύξηση της κατανάλωσης δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Φυσικά, υπάρχουν οι θετικές επιδράσεις στα έσοδα από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των φθηνότερων καυσίμων, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και πιθανόν είναι μικρές. Ακόμη κι αν οι επιδράσεις στην οικονομία είναι θετικές, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου οδηγούν σε λιγότερα έσοδα ανεξάρτητα από πολιτικές εξελίξεις και καιρικές συνθήκες.

Το συμπέρασμα είναι απλό.

Τα κρατικά έσοδα από τα καύσιμα θα είναι μικρότερα όσο η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει στα σημερινά επίπεδα ή χαμηλότερα. Δεν είναι το καλύτερο νέο για τον προϋπολογισμό του 2015, τη νέα κυβέρνηση και τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v