Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2015

H EKT υπονομεύει... το QE της ΕΚΤ

O κ. Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πιθανού συνολικού ύψους 600 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ στα επίπεδα των 3 τρισ. ευρώ περίπου και να ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση στις χώρες-μέλη.

Όμως, σ' αυτή την προσπάθεια δεν βοηθά κάτι άλλο.

Το αρνητικό επιτόκιο που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στις τράπεζες όταν καταθέτουν λεφτά σ' αυτή. Η ΕΚΤ είχε μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος, καθιστώντας ασύμφορες τις καταθέσεις σ' αυτή αφού οι τράπεζες λάμβαναν λιγότερα χρήματα όταν τα απέσυραν.

Είχαν λοιπόν κίνητρο να δανείσουν τα λεφτά σε τρίτους αντί να χάνουν κεφάλαιο, καταθέτοντάς τα στην ΕΚΤ. Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ήταν επίσης ένας από τους λόγους που η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα αγοράς καλυμμένων ομολογιών και ABS που ανακοινώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι είναι κατώτερη της αναμενομένης μέχρι στιγμής.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με το QE. Kι αυτό γιατί οι τράπεζες που θα πουλήσουν ομόλογα στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE μπορεί να βρεθούν με περισσότερες ρεζέρβες απ' όσες απαιτούνται.

Aυτό σημαίνει ότι θα χάνουν λεφτά, περιορίζοντας την όρεξη των τραπεζών της ευρωζώνης για πωλήσεις κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ.

ΕΚΤ εναντίον ΕΚΤ, λοιπόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v