Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2015

Διαπραγματεύσεις: O πιο «σκληρός» θεσμός κερδίζει!

Το non paper του Μαξίμου άναψε φωτιές χθες το απόγευμα. Ήταν η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε κάτι που ήταν κοινό μυστικό σε όσους έχουν συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο παρελθόν και τους θεσμούς πιο πρόσφατα.

Οι απόψεις που εκφράζουν η Κομισιόν και η ΔΝΤ σε διαφορετικά θέματα των διαπραγματεύσεων συχνά διαφέρουν μεταξύ τους, έχουν εκμυστηρευθεί έλληνες διαπραγματευτές στο παρελθόν.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται παραδοσιακά πιο συγκαταβατικό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και πιο σκληρό στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά εκτός των άλλων.

Η Κομισιόν είναι πιο ελαστικοί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιο αυστηρή στα δημόσια οικονομικά.

Όπως ακριβώς τα περιέγραψε το non-paper του Μαξίμου. Όμως, υπάρχει συνέχεια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά τις διαφορές τους, η Κομισιόν και το ΔΝΤ εμφανίζονταν με κοινή θέση απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία στο τέλος.

Οι έλληνες διαπραγματευτές ισχυρίζονταν ότι η κοινή θέση ήταν εκείνη που υποστήριζε ο πιο σκληρός από τους δύο στο παρελθόν. Απομένει να δούμε αν το ίδιο φαινόμενο επαναληφθεί στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους σκληρούς να θέτουν τις κόκκινες γραμμές των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v