Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 18 2015

«Τρέχουμε» αλλά παραμένουμε ουραγοί στο ίντερνετ

Για όσους δεν το γνωρίζουν, χθες γιορταζόταν η μέρα των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ηταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να ρίξει κάποιος μια ματιά σε διάφορα, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι έφθασε το 66% του πληθυσμού της Ελλάδας το 2014 από 56% το 2013, δηλαδή σημείωσε αξιοπρόσεκτη αύξηση.

Εκλεισε λοιπόν κάπως η ψαλίδα που χωρίζει την Ελλάδα από τον μέσο όρο των 28 χωρών της Ε.Ε., αφού το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 81% πέρυσι από 79% το 2013.

Αυξάνεται λοιπόν η διείσδυση μέσω διαδικτύου γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά παραμένουμε σχεδόν ουραγοί στην ευρωζώνη, έχοντας το ίδιο ποσοστό διείσδυσης με τη Λιθουανία, αλλά ένα κλικ πιο πάνω από την Πορτογαλία που έχει 65%.

Φυσικά, η απόσταση που χώριζε την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες το 2007 ήταν πολύ μεγαλύτερη αφού είχε 25% και ο μέσος όρος των υπολοίπων ήταν 55%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία για τους λόγους που χρησιμοποιεί κάποιος το ίντερνετ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή το 84,9%, το χρησιμοποιεί για ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών. Φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνονται οι ενημερωτικές ιστοσελίδες παντός είδους.

Το ποσοστό ήταν 47,5% το 2007 και έχει σχεδόν διπλασιασθεί.

Στον αντίποδα, η χρήση με το μικρότερο ποσοστό είναι το internet banking. Μόλις το 20,8% του πληθυσμού πέρυσι χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, γεγονός που μάλλον οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως μόλις το 11,7% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε το internet banking το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v