One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2016

Η Βελκουλέσκου και ο κόμης Δράκουλας

Από τους πρώτους επικεφαλής των θεσμών των δανειστών που έφτασαν χθες στην Αθήνα με πτήση της Aegean ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Η κ. Βελκουλέσκου αδικείται ασφαλώς από το γεγονός ότι ορισμένοι στην Ελλάδα την αποκαλούν «Δρακουλέσκου», καθότι είναι μια ελκυστική γυναίκα.

Ομως, εκείνοι που την αποκαλούν Δρακουλέσκου δεν γνωρίζουν κάτι άλλο. Η κ. Βελκουλέσκου κατάγεται από τη Σιμπίου, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ρουμανίας, η οποία έχει διατελέσει πρωτεύουσα της Τρανσυλβανίας στο παρελθόν, όπου γεννήθηκε ο ο Βλαντ Ντρακούλ ο Παλουκωτής. Ο τελευταίος έμελλε να γίνει γνωστός ο κόμης Δράκουλας.

Η πόλη φημίζεται για την κεντρική πλατεία της, στην οποία τα κτίρια που την περιβάλλουν έχει το καθένα διαφορετικό χρώμα, όπως άλλωστε μπορεί να βεβαιώσει ο κ. Μιχελής, πρόεδρος του ΤΧΣ.

Ο τελευταίος έχει περάσει μερικά χρόνια στη Ρουμανία την προηγούμενη δεκαετία ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank, με αποτέλεσμα να έχει κάποια γνώση της ρουμανικής, γεγονός που κέντρισε την προσοχή της κ. Βελκουλέσκου.

Επίσης, η Σιμπίου διετέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2007 ενώ το Forbes τη θεωρεί ως την 8η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. 

Όμως, αυτό που ενδιαφέρει είναι η στάση της κ. Βελκουλέσκου στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν. Η κ. Βελκουλέσκου, η οποία παρέμεινε σιωπηλή στις συναντήσεις με τους Έλληνες ιθύνοντες στο παρελθόν, τυγχάνει τουλάχιστον εκτίμησης από Κύπριους διαπραγματευτές.

Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι κρατούσε μεν σκληρή στάση, αλλά ήταν ανοικτή και λογική, όταν η κυπριακή πλευρά παρουσίαζε πειστικά επιχειρήματα.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ηγείτο της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Κύπρο (που ήδη αποχαιρέτησε το Μνημόνιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v