Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 6 2016

Ο Ερντογάν, ο γάμος και ο τουρκικός εθνικισμός

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν έχει βάλει πλώρη να μετατρέψει την χώρα του σε προεδρική Δημοκρατία για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία.

Σ' αυτή την πορεία, ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει διστάσει να πάρει κεφάλια με τελευταίο θύμα τον στενό συνεργάτη του, τον πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου.

Όμως, η παραμονή στην εξουσία του Ερντογάν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι τυχαία.

Η Τουρκία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς για μια δεκαετία και πλέον. Πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ευημερίας με τον Ερντογάν. Όμως, υπάρχει επίσης το θρησκευτικό συναίσθημα που εκμεταλλεύεται ο τούρκος πρόεδρος και ασφαλώς οι εθνικιστές.

Παρ' όλα αυτά, δεν περίμενε κανείς να μάθει ότι το εθνικιστικό συναίσθημα θα εκφραζόταν ακόμη και σε γάμους. Κι όμως αυτό συνέβη σε γάμο Τούρκων στη Κωνσταντινούπολη πριν λίγο καιρό.

Οι οργανωτές μοίρασαν στους προσκεκλημένους τουρκικές σημαίες και λίγη ώρα αργότερα σηκώθηκαν όλοι πάνω και τραγούδησαν τον τουρκικό εθνικό ύμνο.

Όπως εξήγησε ο τούρκος διοργανωτής του γάμου σε παρευρισκόμενο έλληνα το βράδυ της Ανάστασης του Λαζάρου, αυτό συνέβη γιατί η Τουρκία είχε εθνική εορτή την επομένη.

Οπως κι αν είναι, το συμβάν δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο εθνικισμός στη Τουρκία και πόση προσπάθεια χρειάζεται ακόμη για να ξεφύγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v