Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2016

Το... τουρκικό παρελθόν του Μπόρις Τζόνσον του Brexit

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νυν βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα λόγω του ηγετικού του ρόλου στην κίνηση υπέρ του Brexit.

Ομως, λίγοι γνωρίζουν ότι ο Μπόρις συνδέεται με την Τουρκία από την πλευρά του πατέρα του. Κι αυτό διότι ο προπάππος του είναι ο Ali Kemal Bey, ένας φιλελεύθερος Τούρκος δημοσιογράφος που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών για ένα τρίμηνο.

Ο Ali Kemal Bey, ο οποίος ήταν εναντίον των νεότουρκων και υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, δολοφονήθηκε από άτομα που ήταν φιλικά προσκείμενα στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Είχε όμως γνωρίσει και παντρευτεί μια νεαρή γυναίκα, τη Winifred Brun, στην Ελβετία, με την οποία απέκτησαν μια κόρη και ένα γιο. Τον Osman Wilfred Kemal. Η γυναίκα του, η οποία ήταν κόρη του Fred Brun και της Μάργκαρετ Τζόνσον, πέθανε μετά τη γέννηση του υιού του.

Ο υιός άρχισε να χρησιμοποιεί το δεύτερο όνομά του, Wilfred, και εγκατέλειψε το Osman ενώ υιοθέτησε το Τζόνσον ως επώνυμο. Αργότερα παντρεύτηκε την Irene Williams και μαζί απέκτησαν τον Στάνλεϊ Τζόνσον.

Ο τελευταίος είναι ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, από τους ηγέτες του Brexit. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπόρις ακολούθησε τα χνάρια του προπάππου του αφού διετέλεσε ανταποκριτής της Daily Telegragh και εκδότης του περιοδικού Spectator.

Είναι ειρωνικό αλλά και ενδεικτικό του χαρακτήρα του, ότι ο Μπόρις έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στην ΕΕ και μάλιστα σε κάποιο σημείο είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να περιμένει για τη "μεγάλη στιγμή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v