Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 9 2016

Οι κυκλοφορίες καινούργιων ΙΧ και το μέλλον του... ΑΕΠ

Πολλοί ίσως το αμφισβητήσουν. Ομως για άλλους, οι κυκλοφορίες καινούργιων αυτοκινήτων αποτελούν προπομπό της οικονομικής δραστηριότητας.

Γι' αυτό η αύξηση των καινούργιων αυτοκινήτων που μπήκαν σε κυκλοφορία στο 7μηνο θεωρείται ενθαρρυντικό σήμα για το ΑΕΠ. Ισως γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής ζήτησης που επηρεάζει το ΑΕΠ είναι η κατανάλωση και τα αυτοκίνητα είναι καταναλωτικό είδος διαρκείας και σχετικά μεγάλης αξίας.

Από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα είναι εισαγόμενα και επομένως επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο, επιβαρύνοντας το ΑΕΠ. Πάντως, αν οι οπαδοί της θεωρίας έχουν δίκιο, είτε το ΑΕΠ θα αυξηθεί, είτε θα υποστεί ήπια μείωση στη χειρότερη των περιπτώσεων.

Αναμφισβήτητα, οι τελευταίοι ενθαρρύνθηκαν από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία έδειξαν πως την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 84.217 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), εμφανίζοντας αύξηση 12,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015.

Το πρώτο επτάμηνο του 2015 είχαν κυκλοφορήσει 74.603 καινούργια αυτοκίνητα.

Φυσικά, υπάρχουν λόγοι που εξηγούν αυτή την εξέλιξη.

Η ευνοϊκότερη φορολόγηση των αυτοκινήτων μικρής αξίας από την 1η Ιουνίου του 2016 και κυρίως οι αυξημένες πωλήσεις προς εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων είναι ένας εξ' αυτών.

Ειδικότερα, η μεγάλη αύξηση της τάξης του 42,9% τον Ιούλιο του 2016 εξηγείται από το μέτρο της απόσυρσης και την σημαντική πτώση του ίδιου μήνα το 2015 με τα γεγονότα που ακολούθησαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v