One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2016

Ο Βακάκης, οι θεσμοί και τα αντιφατικά μηνύματα

Κατά την τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, οι τελευταίοι έγιναν μάρτυρες αντιφατικών μηνυμάτων.

Από τη μια πλευρά, άκουγαν τα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για στοιχεία που παραπέμπουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη και από την άλλη, άκουγαν τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Ο γνωστός επιχειρηματίας της αλυσίδας Jumbo κ. Βακάκης δεν πρέπει να τους συνάντησε.

Όμως, αυτά που είπε δημοσίως χθες -κάτι ασυνήθιστο για Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία- για την πορεία της οικονομίας είναι παρόμοια μ' εκείνα που έλεγαν άλλοι στο κουαρτέτο. «Ακούμε τις προβλέψεις της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και του ΙΟΒΕ για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς το 2017, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι ακόμη ορατό στην πραγματική οικονομία», φέρεται να είπε ο κ. Βακάκης.

Αλλοι επιχειρηματίες περιγράφουν μια νοσηρή κατάσταση, με υποχώρηση των πωλήσεων, έλλειψη ρευστότητας και μάχη επιβίωσης που δίνουν πολλές επιχειρήσεις σε αρκετούς κλάδους.

Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Η εικόνα είναι καλύτερη στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει σταθεροποίηση και ασφάλεια εργασίας, με τις πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους.

Φυσικά, υπάρχουν οι επιβαρύνσεις στο διαθέσιμο εισόδημα που φέρνουν οι αυξήσεις των έμμεσων και των άμεσων φόρων. Όμως, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ισως λοιπόν η συγκριτικά καλύτερη κατάσταση στον δημόσιο τομέα και σε μέρος του ιδιωτικού που δεν έχει πληγεί τόσο από την κρίση, π.χ. τουρισμός κ.τλ., εξηγεί τις ρόδινες προβλέψεις στο σύνολο της οικονομίας που επιχειρηματίες αμφισβητούν.

Όμως, η χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα εξαρτάται από τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να παράγει, συνεισφέροντας στον δημόσιο κορβανά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v