Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 12 2016

O χριστουγεννιάτικος μποναμάς των 617 εκατ. τονώνει το ΑΕΠ

Η διανομή 617 εκατ. ευρώ και πλέον στους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ τον μήνα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών διαξιφισμών στο εσωτερικό και επικρίσεων στο εξωτερικό.

Οι  πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό δεν θα έχουν καμία επίπτωση στο οικονομικό γίγνεσθαι. Όμως, η στάση των δανειστών θα μπορούσε να έχει επίπτωση, αν οδηγούσε σε σκλήρυνση της στάσης τους και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όμως, τα 617 εκατ. ευρώ που θα μπουν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων πριν τα Χριστούγεννα δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί ένα σημαντικό κομμάτι θα ξοδευτεί για αγορές, τονώνοντας τις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα την κατανάλωση.

Αναμφισβήτητα, κάποιοι δεν θα το ξοδέψουν, γιατί δεν το έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε πως ο μποναμάς δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία θα το κάνει μέσα στις γιορτές, δηλαδή μέσα στο 2016. Επίσης, ένα μέρος από αυτό που θα ξοδευτεί, θα πάει σε εισαγόμενα προϊόντα και επομένως θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Είναι λογικό να υποθέσουμε πως το 50% περίπου του ποσού, δηλαδή κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, θα ξοδευτεί σε μη εισαγόμενα προϊόντα.

Αν υποθέσουμε ότι ο πολλαπλασιαστής είναι ίσος με τη μονάδα, μπορούμε να μιλάμε για ισόποση θετική επίπτωση στο ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο. Επομένως, η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Συμπέρασμα;

Οι πιθανότητες να προκύψει θετικό πρόσημο στο φετινό ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2014 έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τον μποναμά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v