Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2017

H ιταλοποίηση της ελληνικής ακτοπλοΐας

Όταν δημοσιογράφοι και άλλοι ρωτούσαν τον Ιταλό εφοπλιστή Γκριμάλντι, στο παρελθόν, αν είχε σκοπό να ελέγξει ένα μεγάλο μέρος των γραμμών της Αδριατικής και των ελληνικών νησιών, αυτός το αρνείτο.

Όμως, αυτά που συμβαίνουν με τις Μινωικές Γραμμές δείχνουν ότι ο έξυπνος Ιταλός είχε σχέδιο να βάλει γερά πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στις ανωτέρω γραμμές.

Με σύμμαχο την ιταλική κυβέρνηση, που απελευθέρωσε πριν από μερικά χρόνια  το καθεστώς με τα πληρώματα, μειώνοντας το κόστος, και τις άλλες κρατικές ενισχύσεις, η πλάστιγγα της ανταγωνιστικότητας έγειρε προς την πλευρά των ιταλικών εταιρειών.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που απέκτησε σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα επέτρεψαν στον Γκριμάλντι να κάνει κάτι που δεν μπορούσε πολλά χρόνια πριν.

Να αποκτήσει το πάνω χέρι στις γραμμές της Αδριατικής, όπου ελληνικές και ιταλικές εταιρείες είχαν μοιρασμένα δικαιώματα, και να ετοιμάζεται να ενισχύσει τη θέση του στις γραμμές των ελληνικών νησιών.

Φυσικά, η έλλειψη χρηματοδότησης και τα υψηλά χρέη των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών έχουν επίσης παίξει τον δικό τους ρόλο.

Πλέον, έχει το πάνω χέρι καθώς οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ιταλό εφοπλιστή που είχε διορατικότητα, σχέδιο και εκμεταλλεύθηκε τις ελληνικές αδυναμίες.

Αν κάποιοι πρέπει να επικριθούν είναι όλοι εκείνοι που υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων  εταιρειών, διευκολύνοντας τα σχέδια του Γκριμάλντι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v