Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2017

Το αίνιγμα: Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Τα τουίτ του προέδρου Τραμπ απειλούν συμμαχίες δεκαετιών, ήταν ο τίτλος χθεσινού άρθρου στο πρακτορείο Bloomberg.

Εχουν προηγηθεί αρκετά ακόμη επικριτικά άρθρα σε άλλα διεθνή ΜΜΕ για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που συνεχίζει να εκπλήσσει.

Όμως, τι ακριβώς είναι ο πρώην δημοκρατικός που μετατράπηκε σε λαϊκιστή και πήρε  το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, για να κερδίσει εν συνεχεία την προεδρία της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο;

Για τους δημοκρατικούς και ένα μέρος του κατεστημένου του ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι κάποιος που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί.

Ενας πρόεδρος που μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο με την πολιτική του απομονωτισμού στην εξωτερική πολιτική και τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο.

Όμως, για τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, ο Ντόναλντ  Τραμπ δεν είναι σαν τους άλλους πολιτικούς, που υπόσχονται πολλά προεκλογικά αλλά πράττουν λίγα όταν μπαίνουν στον Λευκό Οίκο. Υλοποιεί μέσω προεδρικών διαταγμάτων τις προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι ασυνήθιστο για τους παραδοσιακούς πολιτικούς.

Τα αποτελέσματα των επιλογών θα φανούν μελλοντικά. Ο ίδιος έχει απέναντί του τα ΜΜΕ σε διάφορα θέματα, π.χ. την απαγόρευση εισόδου μεταναστών και προσφύγων από 7 μουσουλμανικές χώρες.

Όμως, δείχνει να έχει μαζί του την πλειοψηφία των Αμερικανών ενώ «εμπνέει» άλλες χώρες όπως το Κουβέιτ, που προχώρησε σε ανάλογη απαγόρευση για τους πολίτες 5 μουσουλμανικών χωρών.

Οι νεοκλεγέντες πρόεδροι απολαμβάνουν συνήθως μια περίοδο μέλιτος μερικών μηνών. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος και νέος πρόεδρος των ΗΠΑ  δεν είχε ούτε μία εβδομάδα.

Σίγουρα, είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του, γιατί δεν είναι ο τυπικός πολιτικός. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε λίγους μήνες για να δούμε αν λειτουργεί ως ένας εκκεντρικός μπίζνεσμαν που επιδιώκει τα ντιλ, ηγούμενος της μεγαλύτερης χώρας στο κόσμο, ή είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και αγνοεί τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

Θα πρέπει να του δώσουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v