Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2017

Ο ευρωπαϊστής Μακρόν, τα συμφέροντα και τα ελληνικά ανταλλάγματα

O νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής, με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι Γάλλοι φρόντισαν επίσης να τον ανταμείψουν ξανά, δίνοντας στο κόμμα του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Φυσικά, ο ίδιος θα κριθεί από το αποτέλεσμα και τη στάση που θα κρατήσει όταν αρχίσει να ξεδιπλώνει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και συναντήσει αντιδράσεις.

Από ελληνικής σκοπιάς, όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα, ο Μακρόν μπορεί να αποδειχθεί πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός για τη χώρα σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Ολάντ, παρά κάποιες αναλύσεις-εκτιμήσεις περί του αντιθέτου που έγιναν στο παρελθόν στη χώρα μας, λόγω της πιο στενής ιδεολογικής σχέσης του κ. Μακρόν με τον αρχηγό της ΝΔ κ. Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε ότι Μακρόν και Μητσοτάκης είχαν συναντηθεί στο Παρίσι πριν παραιτηθεί ο κ. Μακρόν από υπουργός Οικονομικών τον Αύγουστο του 2016.

Ο Μακρόν κοιτάζει τα συμφέροντα της χώρας του αλλά είναι επίσης ευρωπαϊστής και αυτό τον καθιστά σύμμαχο της Ελλάδας στις επιδιώξεις της για την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη διευθέτηση του χρέους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μακρόν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με αυτά που διέρρευσαν.

Ομως, δεν θα πρέπει επίσης να υπάρχει αμφιβολία ότι σε κάποιο σημείο, η γαλλική πλευρά θα ζητήσει κάποιου είδους ανταλλάγματα. Ηδη έχει ακουσθεί κάτι για τον ΟΛΘ, αλλά όρκο δεν θα παίρναμε. Στην κοινοπραξία που αγόρασε το 67% του OΛΘ συμμετέχει η εταιρεία Terminal Link, θυγατρική της γαλλικής CMA, μιας από τις μεγαλύτερες port operators στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v