Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2017

Το ελληνικό υποκατάστημα της HSBC «βιώνει» τις επιπτώσεις του 2008

Τις επιπτώσεις των αλλαγών που έφερε η μεγάλη οικονομική κρίση του 2007-2008 στα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών και πιο συγκεκριμένα της Βρετανίας βιώνουν οι πελάτες του υποκαταστήματος της HSBC στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι το 2011, η έκθεση Vickers της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις βρετανικές τράπεζες σύστησε τον νομικό διαχωρισμό της λιανικής τραπεζικής από την επενδυτική. Αυτός θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το 2019.

Οι βρετανικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν καταθέσεις 25 δισεκατομμυρίων λιρών και άνω, θα πρέπει να διαχωρίσουν τον τομέα της λιανικής τραπεζικής από τους τομείς της «χονδρικής» (wholesale) και της «επενδυτικής» (investment) τραπεζικής τους μέχρι τότε.

Πριν τη Βρετανία, είχαν ασφαλώς προηγηθεί οι ΗΠΑ, με την Dodd-Frank Act του 2010.

Σημειώνουμε ότι ο διαχωρισμός των επενδυτικών τραπεζών από τις άλλες είχε γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ από το 1933, με τον νόμο Glass-Steagall, στον απόηχο του Μεγάλου Κραχ.

Όμως, ο νόμος καταργήθηκε το 1999 και χρειάσθηκε νέα νομοθετική παρέμβαση.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στα δικά μας. Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC είναι απόρροια αυτής της νομοθετικής παρέμβασης.

Με επιστολή που απέστειλε στους πελάτες του στις 4 Σεπτεμβρίου, το ελληνικό υποκατάστημα της HSBC Bank plc (μιας βρετανικής νομικής οντότητας) παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες για την προγραμματιζόμενη μεταβίβαση του ανωτέρω υποκαταστήματος στο νεοσύστατο ελληνικό υποκατάστημα της HSBC France.

Η επιστολή μιλάει για τη διαδικασία μεταβίβασης, τονίζοντας ότι «το ελληνικό υποκατάστημα της HSBC France θα αναλάβει κατά την ημερομηνία μεταβίβασης το σύνολο των καταθετικών και επενδυτικών λογαριασμών σας, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους σας, εκτός εάν εναντιωθείτε στη μεταβίβαση αυτή».

Η σχετική αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC είχε γνωστοποιηθεί αρχικά τον περασμένο Ιούλιο.

Θυμίζουμε ότι οι καταθέσεις σε τέτοια υποκαταστήματα ξένων τραπεζών δεν υπάγονται σε «κούρεμα» καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v