Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2017

Το «μυστήριο» με τις δαπάνες των τουριστών

Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα μεθοδολογίας στον υπολογισμό των χρημάτων που ξοδεύει ο ξένος τουρίστας στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες και δη την Ισπανία;

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν μερικοί στην αγορά καθώς δεν θεωρούν λογικό να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία.

Στη χώρα της Ιβηρικής, η μέση δαπάνη ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στη χώρα μας ανήλθε σε 514 ευρώ το 2016 έναντι 579,6 ευρώ το 2015 και 590,2 ευρώ το 2014.

Φυσικά, η ΤτΕ επισημαίνει ότι ο δείκτης καταρτίσθηκε εξαιρώντας στατιστικά στοιχεία από κρουαζιέρες επιπλέον της Ερευνας Συνόρων. Επίσης, υπάρχει το θέμα της φοροδιαφυγής. Όμως, και πάλι, η διαφορά είναι μεγάλη για να εξηγηθεί από τους ανωτέρω λόγους, επιμένουν ορισμένα στελέχη της αγοράς.

Ενας εξ αυτών επικαλέσθηκε έρευνα του UNWTO, που φέρεται να έχει βάλει «αστερίσκο» στο ελληνικό νούμερο, υπό την έννοια ότι είχαν ερωτήσεις για τον υπολογισμό.  

Ποιοι άλλοι λόγοι θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά; Μήπως ο τρόπος που συνυπολογίζονται τα αεροπορικά εισιτήρια ή τα τουριστικά πακέτα;

Πάντως, η TτΕ δεν περιλαμβάνει την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, όπως μας ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο στέλεχός της.

Όμως, λαμβάνει υπόψη τα αεροπορικά εισιτήρια εντός της χώρας, π.χ. Αθήνα - Θεσσαλονίκη ή Αθήνα - Σαντορίνη.

Aν όμως υπάρχουν ερωτήματα για τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη σε σύγκριση με την Ισπανία, το ίδιο θα ισχύει για άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Ισως λοιπόν είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρισθούν κάποια μεθοδολογικά ζητήματα, για να μετράνε όλοι το ίδιο πράγμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v