Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2018

Οι μπλόφες των funds και τo 12μηνο έντοκο

Από μπλόφες πάνε καλά.

Το προηγούμενο διάστημα, διαβάζαμε στον Τύπο εκτιμήσεις ότι η δημοπρασία των 12μηνων εντόκων θα κινηθεί προς την περιοχή του 1,4%-1,5%. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο, καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,25%, με την υπερκάλυψη να ξεπερνά το 300% του ποσού των 625 εκατ. ευρώ που ζητείτο.

Φαίνεται λοιπόν πως το εύρος του 1,4%-1,5% αντιπροσώπευε περισσότερο τις επιθυμίες των ελληνικών τραπεζών και κάποιων, τουλάχιστον, ξένων funds.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάποια ξένα funds, που κατείχαν 3μηνα έντοκα, διέδιδαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα έμπαιναν στο 12μηνο έντοκο, γιατί η διάρκειά του ξεπερνούσε εκείνη του μνημονίου.

Προφανώς, μπλόφαραν, γιατί ήθελαν να πιέσουν την Αθήνα είτε να αλλάξει τον σχεδιασμό της και να εκδώσει 3μηνα εκ νέου ή έστω 6μηνα έντοκα αντί των 12μηνων, ή να ωθήσουν τα επιτόκια του 12μηνου εντόκου προς τα πάνω.

Τελικά, όπως συμβαίνει συνήθως, η μπλόφα αποκαλύφθηκε και έσπευσαν να αγοράσουν 12μηνα έντοκα, αφού δεν είχαν κάτι πολύ καλύτερο να κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v