Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 13 2018

Η μέθοδος που κρίνει το αποτέλεσμα των stress tests

Μπορεί οι τράπεζες να μην ξέρουν το ακριβές νούμερο που θα βγάλουν τα stress tests, όμως στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουν μια πολύ καλή εικόνα, τονίζουν άτομα του εποπτικού μηχανισμού.

Μέχρι τη Δευτέρα θα αποστείλουν οι τράπεζες το τελευταίο σετ στοιχείων που έχει ζητήσει ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, και το επόμενο 10ήμερο θα γίνει η επεξεργασία αυτών των στοιχείων.

Όμως, το «κλειδί» είναι η μέθοδος που θα επιλέξουν από κοινού ΕΚΤ και SSM για τη «δυναμική» του λογιστικού προτύπου IFRS 9 την επόμενη τριετία.

Θυμίζουμε ότι το IFRS 9 εφαρμόζεται από την 1/1/2018 για πρώτη φορά και επέβαλε τη λήψη επιπρόσθετων προβλέψεων για ενήμερα δάνεια που συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες να καταστούν προβληματικά.

Οι δύο μέθοδοι οδηγούν σε ριζικά διαφορετικά αποτελέσματα, με τη μια μέθοδο να είναι ανώδυνη και την άλλη να δίνει μεγάλα νούμερα, όπως λένε.

Η μέθοδος θα εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις τράπεζες και όχι μόνο τις ελληνικές.

Υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι θα επιλεγεί η ανώδυνη μέθοδος και οι εγχώριες τράπεζες θα βγουν αλώβητες από τη διαδικασία των stress tests.

Οι διαρροές θέλουν τις εγχώριες τράπεζες να μην έχουν θέμα με τα stress tests μέχρι στιγμής.

Όμως, άτομα εκτός τραπεζών που είναι σε θέση να ξέρουν, συστήνουν υπομονή μέχρι την επιλογή της μιας από τις προαναφερθείσες μεθόδους.

Και φυσικά, ο τελικός κριτής του όποιου αποτελέσματος των stress tests θα είναι η αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v