Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2018

Τον Σεπτέμβριο, η δημοπράτηση του 12μηνου έντοκου

Η πρώτη, συμβολική, έξοδος της χώρας στις αγορές στη μετά μνημόνιο εποχή θα γίνει τον επόμενο μήνα με την δημοπράτηση του 12μηνου έντοκου. Δεν έχει ασφαλώς την ίδια βαρύτητα με την έκδοση ομολόγου, όμως μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη κίνηση εξόδου.

Το συνολικό ποσό- ανταγωνιστικές προσφορές κ.τ.λ.- αναμένεται ότι θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ όπως τις προηγούμενες φορές. Ουσιαστικά το έδαφος έχει προετοιμασθεί αφού το Δημόσιο έχει μειώσει τον δανεισμό σε έντοκα διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα η αξία των κυκλοφορούντων εντόκων να έχει υποχωρήσει προς τα 14 δισ. ευρώ από 15 δισ. που είναι το πλαφόν.

Πρακτικά, η υλοποίηση του σχεδίου για τα 12μηνα έντοκα θα οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου τους στα 4 δισ. ευρώ από 15 δισ. συνολικά με τα σημερινά δεδομένα.

Η δημοπράτηση του 12μηνου εντόκου έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί απο τον ΟΔΔΗΧ που έχει θέσει στόχο μια τέτοια δημοπρασία κάθε τρίμηνο, δηλαδή Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη δημοπράτηση 12μηνου εντόκου γραμματίου απο το 2010 έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο με το Δημόσιο να αντλεί 1 δισ. ευρώ συνολικά με επιτόκιο 1,25%.

H επόμενη δημοπρασία έγινε τον περασμένο Ιούνιο με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,09% αλλά ο συντελεστής κάλυψης υποχώρησε στις 1,49 φορές από 3,18 φορές τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v