Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2018

Κάποιες γκάφες δεν πληρώνονται...

Τι θα γινόταν αν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ή της Τράπεζας της Ελλάδος παλαιότερα, έβγαινε δημοσίως ένα μήνα και έλεγε ότι τα επιτόκια παρέμβασης απέχουν πολύ ακόμη από το ουδέτερο εύρος διακύμανσης, δηλαδή εκείνο που ούτε δίνει ώθηση, ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, υπονοώντας ότι θα ανεβούν πολύ ακόμη και τον αμέσως επόμενο μήνα δήλωνε πως τα επιτόκια είναι λίγο χαμηλότερα από το ουδέτερο επίπεδο;

Πιθανόν θα είχαμε να μιλάμε επί μέρες και κάποιοι ίσως τους κατηγορούσαν για χειραγώγηση των αγορών. 

Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε ο Jerome Powel, ο επικεφαλής της Fed. O τελευταίος είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι τα επίσημα αμερικανικά επιτόκια είναι αρκετά χαμηλότερα από το ουδέτερο επίπεδο, προκαλώντας αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων παγκοσμίως και οδηγώντας σε σφίξιμο των χρηματοοικονομικών συνθηκών. 

Ομως, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Powell δήλωσε ότι το επίσημο επιτόκιο (fed funds rate) βρίσκεται ακόμη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά μόλις λίγο χαμηλότερα από το ουδέτερο εύρος διακύμανσης.   

Είχε κάνει λάθος ο επικεφαλής της Fed τον Οκτώβριο, που διόρθωσε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως το ερμήνευσαν αρκετοί στην αγορά ή κάτι άλλο; Δεν το γνωρίζουμε. Ομως, το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις του προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές και κάποιοι πρέπει να έβγαλαν κέρδη ενώ άλλοι κατέγραψαν ζημίες, αλλά ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Σημειώνεται ότι ο Jerome Powel προτάθηκε για τη θέση του προέδρου της Fed από τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά η πολιτική της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δεν αρέσει καθόλου στον τελευταίο.

H Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης αυτό τον μήνα, αλλά οι απόψεις διαφέρουν για το 2019. Οι περισσότεροι προβλέπουν από δύο μέχρι τέσσερις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων τη νέα χρονιά, αλλά τέτοιες εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν.

Το ουδέτερο εύρος διακύμανσης τοποθετείται μεταξύ 2,5% και 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v