Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2019

Το λάθος για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στη ΝΥ

Κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε, όπως λέει ένα παλιό τραγούδι.

Οταν όμως το λάθος βρίσκεται σε νούμερο που παραθέτει ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στον ΟΗΕ, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κι αυτό γιατί τα νούμερα έχουν δοθεί στους λογογράφους του από ειδικούς.

Σε τι αναφέρεται η στήλη;

Στην αναφορά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ειδική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021», τόνισε.

'Ομως, ειδικοί από την αγορά επισημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο μπέρδεμα. Κατ' αρχάς, άλλο ζήτηση, άλλο παραγωγή. Αλλο πράγμα είναι η συνολική ενέργεια και άλλο, πιο στενό, η ηλεκτρική ενέργεια.

Σήμερα, το 25% περίπου και όχι το 20% της παραγωγής για ηλεκτρική ενέργεια ικανοποιείται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να ξεπερνά το 50% το 2030 και δεν είναι 35%.

Σταματάμε εδώ, με την ελπίδα να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v