Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2020

Χρεοκοπίες εταιρειών στον ορίζοντα

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως θα έχει  ύφεση 1%-3% με βάση τα σημερινά δεδομένα ενώ το βασικό σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ύφεση 5% στην ευρωζώνη το 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Όμως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλογερμανικής τράπεζας UniCredit εκτιμά πως είναι πιθανή μια πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης μεταξύ 10% και 15%, ξεπερνώντας κατά δύο με τρεις φορές τη μείωση του ΑΕΠ από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009.

Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι πιθανόν αρκετά μεγαλύτερη από 3% φέτος. 

Ως γνωστόν, οι υφέσεις συνοδεύονται από χρεοκοπίες των πιο αδύνατων εταιρειών. Ένα τρόπος για να εκτιμήσει κανείς το ποσοστό των χρεοκοπιών στις εταιρείες υψηλού ρίσκου (high yield) είναι να εξετάσει τα spreads των αποδόσεων των ομολόγων τους έναντι εκείνων της επενδυτικής βαθμίδας.  

Τα ευρωπαϊκά spreads (με βάση τον iBoxx HY NFI) βρίσκονται σήμερα κοντά στις 640 μονάδες βάσης και προεξοφλούν ποσοστό χρεοκοπιών της τάξης του 8%, δηλ. χαμηλότερο από την περίοδο 2008-2009.    

Είναι προφανές ότι οι χρεοκοπίες θα είναι πολύ περισσότερες, περίπου στο 12%, αν η UniCredit έχει δίκιο για το βάθος της ύφεσης στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Ας ελπίσουμε να πέσει έξω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v