Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2020

Αυγατίζουν τα λεφτά από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE

Κάπου 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα εκτιμάται πως μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE της Κομισιόν έναντι ενός ποσού που έφθανε τα 1,4 δισ. τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία κι άλλα που χρηματοδοτούν την αναστολή εργασίας πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.

Όμως, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις λόγω των διαδικαστικών. 

Το SURE έπρεπε να πάρει έγκριση στην αρχή από όλες τις χώρες και εν συνεχεία κάθε χώρα να υποβάλλει το δικό της σχέδιο και να το εγκρίνει η Κομισιόν. Τέλος, να βγει η Κομισιόν στις αγορές για να δανεισθεί 100 δισ. ευρώ τμηματικά, έχοντας τις εγγυήσεις των χωρών-μελών στην άκρη.

Η Κομισιόν δεν αναμένεται πως θα βγει στις αγορές πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου με Οκτώβριο οπότε οι εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν. Αυτό δεν δημιουργεί σοβαρό ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα λόγω του υψηλού ταμειακού αποθέματος, όμως δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα λεφτά του SURE είναι δανεικά και σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αποπληρωθούν. Όμως, το αναμενόμενο χαμηλό επιτόκιο και κυρίως ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται τα χρήματα (ανάσχεση ανεργίας) δικαιολογούν την χρησιμότητά του. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v