Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 25 2022

Η απογραφή του ελληνικού πληθυσμού και οι αρνητές

Γνωρίζαμε από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ τα προηγούμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις υπολείπονταν κατά πολύ των θανάτων, με αποτέλεσμα ο εγχώριος πληθυσμός να μειώνεται. Ξέραμε επίσης ότι η καθαρή μετανάστευση (εισροές μεταναστών έναντι εκροών) ήταν αρνητική την περίοδο 2010-2015 και θετική από το 2016 μέχρι και το 2021.

Όμως, η σημαντική και ασυνήθιστη, θα λέγαμε, καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού του 2021 εντυπωσίασε καθώς ο πληθυσμός εμφανίσθηκε μειωμένος σε 10,43 εκατ. άτομα από 10,82 εκατ. κατά την απογραφή του 2011.

Δεν έχουμε σκοπό να αμφισβητήσουμε τα ευρήματα της απογραφής ατόμων και νοικοκυριών. Απλά, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μάς είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι υπήρχαν αρκετοί που δεν συμμετείχαν στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή και δεν τους έβρισκαν οι επιφορτισμένοι με το έργο της απογραφής κατ' οίκον.

Αλλοι ίσως γιατί δεν ήθελαν να απογραφούν για προσωπικούς λόγους, π.χ. παράνομοι μετανάστες, και άλλοι γιατί ήταν απλά αρνητές. Ο ίδιος αξιωματούχος μάς είχε αναφέρει ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν εμφανισθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία.

Απλά, αναρωτιόμαστε πόσοι ήταν και τι υποθέσεις έκανε η ΕΛΣΤΑΤ γι' αυτούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v