Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2022

Η ακρίβεια, τα παράπονα και ο εσπρέσο

Η κυβέρνηση διατηρεί τον ΦΠΑ στον καφέ «παγωμένο» στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι μόνοι που επωφελήθηκαν ήταν οι επιχειρηματίες που το έβαλαν στην τσέπη.

Αντίθετα, οι πελάτες έχουν δει αυξήσεις στις τιμές του εσπρέσο, καπουτσίνο, γαλλικού κ.λπ. που πίνουν.  Η τιμή των 4 ευρώ για καπουτσίνο σε καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Οι μοναδικοί ίσως που δεν διαμαρτύρονται, είναι οι Αμερικανοί τουρίστες, που είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν 4 με 5 δολάρια τον καπουτσίνο στις περισσότερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Αντίθετα, αντιδράσεις υπάρχουν στη Ρώμη, παρότι μπορείς να πάρεις  έναν εσπρέσο για 90 λεπτά σε μπαρ στην Trastevere ή 80 λεπτά στο Bar Fratelli Capone στη γειτονιά του Testaccio.

Ο πιο ακριβός καφές στη Ρώμη, διαβάζουμε, είναι στο καφέ Sant Eustachio, στην πιο τουριστική περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας, κοντά το Πάνθεον και κοστίζει 1,5 ευρώ από 1,3 ευρώ τον Αύγουστο. 

Μια καταναλωτική οργάνωση ζητά να δείχνουν τα καφέ-μπαρ τους λογαριασμούς του ρεύματος που πληρώνουν στους πελάτες, για να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις των τιμών. Οι ελληνικές καταναλωτικές οργανώσεις ασχολούνται με άλλα θέματα.

Συνήθως, εκείνα που ενδιαφέρουν τους δικηγόρους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v