Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 9 2023

Τα δάνεια του παρελθόντος και η πιστωτική επέκταση

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι ελληνικές τράπεζες ήταν γενναιόδωρες. Διαθέτοντας μεγάλη ρευστότητα και ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες -ασχέτως αν αργότερα αποδείχθηκαν ισχνοί- και την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς μέχρι και το 2007, οι τράπεζες έδιναν χαμηλότοκα δάνεια για σπίτια, διακοπές κ.λπ.

Όλα αυτά γύρισαν μπούμερανγκ όταν ήλθε η οικονομική κρίση.

Πολλοί όμως που πήραν στεγαστικά δάνεια την καλή εποχή συνέχισαν να τα εξυπηρετούν, αν και ζορίστηκαν, μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα από εκείνα τα δάνεια αρχίζουν να λήγουν από φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank κ. Ζανιάς πριν από λίγο καιρό, αυτό σημαίνει ότι οι αποπληρωμές τέτοιων δανείων θα μειωθούν και η πιστωτική επέκταση θα αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματικότητα με τις χορηγήσεις δανείων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το Νοέμβριο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε 5%. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των επιχειρήσεων ήταν 10,4%. Αντίθετα, αρνητικός ήταν ο ρυθμός μεταβολής δανείων προς ιδιώτες.

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v