Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 23 2023

Φθηνότερα δανείζεται η Ελλάδα από την Ιταλία στα έντοκα

Η Ελληνική Δημοκρατία δανείσθηκε χθες με επιτόκιο 3,07%  μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Το επιτόκιο μοιάζει και είναι υψηλό. Ιδίως αν συγκριθεί με το 2,4% που πλήρωσε για έντοκα ίδιας διάρκειας τον Ιανουάριο.

Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη θέλει το ανωτέρω επιτόκιο να είναι σχετικά φθηνό και εξηγούμαστε. Το αντίστοιχο ιταλικό έντοκο γραμμάτιο έχει υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το ελληνικό και ίση με 3,12%.

Επιπλέον, η απόδοση του ελληνικού εντόκου 26 εβδομάδων είναι χαμηλότερη από το 6μηνο Euribor, που χθες βρισκόταν στο 3,225%.

Ακόμη κι αν συγκριθεί με το γερμανικό έντοκο γραμμάτιο 26 εβδομάδων που βρίσκεται στο 2,90%, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το ελληνικό επιτόκιο στα έντοκα ήταν απόρροια αυξημένων αγορών από ελληνικές τράπεζες. Όμως, οι τελευταίες έλαβαν λιγότερα έντοκα σε σχέση με τους ξένους επενδυτές και λιγότερα από αυτά που οι ίδιες ήθελαν, όπως πληροφορούμαστε.

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα εμφανίζονται να μην έχουν έντοκα στην κατοχή τους. Κάπου 3-3,5 δισ. ευρώ σε ελληνικά έντοκα εκτιμάται πως έχει αγοράσει η ΕΚΤ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v