Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 8 2023

Οι επενδύσεις με τις υψηλότερες αποδόσεις του 2023 και της 10ετίας

Ποιες κατηγορίες επενδύσεων πρόσφεραν τις υψηλότερες συνολικές αποδόσεις διεθνώς από την αρχή της χρονιάς μέχρι πρόσφατα (31 Μαΐου); Η απάντηση είναι οι μετοχές.

Οι αμερικανικές μετοχές πρόσφεραν απόδοση 9,8% και ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές με 9%, σύμφωνα με τους αντίστοιχους δείκτες MSCI. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG bonds) με 2,8% και τα ομόλογα υψηλού ρίσκου (High risk bonds) με 2,6%. Το ρευστό απέδωσε μόλις 1,2%.

Στο αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κινεζικές μετοχές με 9% και τα εμπορεύματα (δείκτης CRB) με 6,7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εμπορεύματα εμφάνισαν την υψηλότερη απόδοση με 22% το 2022, ενώ διασώθηκε επίσης το ρευστό με 1,3%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων (asset classes) έγραψαν ζημιές. Τις μεγαλύτερες, τα REIT με 23,6% και οι κινεζικές μετοχές με 21,8%.

Οι αμερικανικές μετοχές αποτελούν επίσης την καλύτερη επένδυση της 10ετίας με βάση την ετησιοποιημένη συνολική απόδοση καθώς ανέρχεται σε 11,9%, με μακράν δεύτερη τις επενδύσεις στον δείκτη S&P Global Infrastructure με 6,1% και τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές μετοχές με 5,3%.

Η απόδοση των εμπορευμάτων ήταν μηδενική και του ρευστού 0,9%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Blackrock που επεξεργάσθηκε το Advisory Channel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v