Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2023

Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες φούσκες ακινήτων 

Αρκετές αγορές ακινήτων γνώρισαν ημέρες δόξας από το 2010 μέχρι και το 2022, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα χαμηλά επιτόκια και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι χώρες με τους υψηλότερους πραγματικούς (μετά τον πληθωρισμό) ρυθμούς ανάπτυξης από 80% έως 100% και άνω ήταν η Ισλανδία, η Εσθονία, η Ν. Ζηλανδία, η Χιλή, η Τουρκία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Μετά από μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών, ήταν επόμενο να δημιουργηθούν «φούσκες» στις αγορές ακινήτων κάποιων μεγαλουπόλεων. Ο δείκτης «φούσκας» των παγκόσμιων ακινήτων (Global Real Estate Bubble Index) της UBS καταγράφει εκείνες με τις «φούσκες» και τα υπερτιμημένα ακίνητα ανάμεσα σε 25 μεγαλουπόλεις.

Οι τιμές του ανωτέρω δείκτη κυμαίνονται από -0,5 έως +2. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκορ, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο. Οι αγορές ακινήτων με σκορ από 1,5 και άνω θεωρούνται «φούσκα», δηλ. οι τιμές τους απέχουν πολύ από την τιμή που δικαιολογούν τα θεμελιώδη δεδομένα τους.

Για το 2023, η UBS θεωρεί πως η αγορά ακινήτων της Ζυρίχης με 1,71 και του Τόκυο με 1,65 είναι «φούσκες» έναντι 9 πόλεων το 2022. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διψήφια μείωση των τιμών των ακινήτων σε διάφορες πόλεις όπως Στοκχόλμη, Φρανκφούρτη, Τορόντο, Άμστερνταμ, Μόναχο και Βανκούβερ.

Όμως, τα ακίνητα σε πολλές πόλεις είναι υπερτιμημένα όπως στις ανωτέρω και άλλες όπως Μαϊάμι, Λος Αντζελες, Παρίσι, Σίδνεϊ, Τελ Αβίβ. «Δίκαια αποτιμημένα» ακίνητα μπορεί κάποιος να βρει στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη, στη Βαρσοβία, στο Σάο Πάολο, στο Ντουμπάι, στη Σιγκαπούρη, στη Βοστόνη, στη Ν. Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v