Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2023

To PSI και η κουζίνα στο Βερολίνο που γράφτηκε ιστορία

Όταν κάποτε γραφτεί η ιστορία με τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας προς την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη ιστορία, το περιστατικό που περιγράφεται παρακάτω θα έχει περίοπτη θέση.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουλίου του 2011 και η πόλη ήταν το Βερολίνο. Στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Βερολίνο, μακριά από αδιάκριτα μάτια, συνέτρωγαν  τέσσερις άνδρες. Από γερμανικής πλευράς ήταν ο υπουργός Β. Σόιμπλε και ο Γ. Άσμουσεν (σοσιαλδημοκράτης, γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών).

Από ελληνικής πλευράς, ο τότε ΥΠΕΘΟ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Ζανιάς, τότε πρόεδρος του ΣΟΕ και νυν πρόεδρος της Eurobank. Υπάρχει φωτογραφία που πιστοποιεί τη συνάντηση.  

Ήταν καθοριστική γιατί εκεί αποφασίσθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% μερικούς μήνες αργότερα. Όπως θυμάται ένας εκ των συμμετεχόντων,  ο Σόιμπλε είπε πως οι αρχηγοί κρατών και το Εurogroup  θα συζητήσουν το «κούρεμα» κατά 19% τώρα αλλά αργότερα θα γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Όπως κι έγινε. Η απόφαση ελήφθη τον Οκτώβριο του 2011, καθώς περίμεναν να φύγει το Σαν Κλοντ Τρισέ  από την ΕΚΤ, και υλοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012. Μετά απ’ αυτό (αναδιάρθρωση του χρέους),  εναπόκειται σ’ εσάς, φέρεται να τους είπε ο Σόιμπλε.

Η ιστορία γράφεται μερικές φορές σε κάτι τέτοιες συναντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v