Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2024

Ποιες χώρες προτιμούν την παθητική και ποιες την ενεργητική διαχείριση επενδύσεων

Η Μεγάλη Οικονομική Ύφεση δεν επηρέασε μόνο τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως η ΕΚΤ, η Fed κ.λπ., με αποτέλεσμα να δούμε αρνητικά επιτόκια και αρνητικές αποδόσεις στα ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών. Επηρέασε επίσης τον τρόπο επένδυσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων και των ιδιωτών επενδυτών.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνει η έρευνα της Morningstar, της αμερικανικής εταιρείας έρευνας και διαχείρισης κεφαλαίων, για τις παγκόσμιες ροές (Global Fund Flows) του 2024. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η παθητική διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι πολύ πιο δημοφιλής στις ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι Αμερικανοί επενδυτές προτιμούν πλέον τις παθητικές στρατηγικές όσο και τις ενεργητικές καθώς το 50% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στις πρώτες και το υπόλοιπο 50% στις δεύτερες. Το 2008, τα κεφάλαια που κατευθύνονταν σε Funds και ETFs που προσπαθούν να έχουν ίδια απόδοση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες αναφοράς, π.χ. S&P 500, δεν ξεπερνούσαν το 25% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση. Σ’ αυτό έχουν παίξει ρόλο οι χαμηλότερες χρεώσεις των παθητικών Funds.

Αντίθετα, οι επενδυτές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βραζιλία και το Μεξικό προτιμούν τα ενεργητικής διαχείρισης βραχυπρόθεσμα Funds σταθερού εισοδήματος. Η παθητική διαχείριση κερδίζει έδαφος επίσης στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά βρίσκεται στο 26% έναντι 74% της ενεργητικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar μέχρι το τέλος του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v