One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2026

Τι σήμα για τις μετοχές στέλνουν οι δείκτες του φόβου

Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στις αγορές. Γι’ αυτό πολλοί αναζητούν σημάδια φόβου ή συνθηκολόγησης πριν αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές.

O αμερικανικός δείκτης χρηματιστηριακού φόβου VIX είναι ο πιο γνωστός. Ανεβαίνει όταν υπάρχει αναταραχή στις αγορές και υποχωρούν οι μετοχές και πέφτει όταν ανεβαίνουν οι μετοχές.

Ο VIX υπολογίζεται με βάση τα δικαιώματα προαίρεσης (call options) στο χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Χθες, ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 2,91%  και ο VIX υποχώρησε στο 25,15 από 31,47 την Δευτέρα.

Ο Charlie Bilello είχε σπεύσει να σημειώσει στις 31 Μαρτίου ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX είχε κλείσει πάνω από 30 στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, προσθέτοντας κάτι ακόμη. Ιστορικά, όταν αυτό συμβαίνει, η μέση συνολική απόδοση των μετοχών για τον επόμενο χρόνο ήταν 21%. 

Η συνολική απόδοση των μετοχών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, 35%, όταν ο VIX ήταν στο 40 και άνω.

Όμως, το 2022 χρειάστηκε η βοήθεια της Fed με τις μειώσεις επιτοκίων και το 1991 (Πόλεμος του Κόλπου) η κατάπαυση του πυρός για να αλλάξει ρότα η αγορά. Τι θα χρειαστεί σήμερα;

Ίσως κάποιο ντιλ μεταξύ ΗΠΑ και της ηγεσίας του Ιράν;

Όμως, ένας άλλος δείκτης εκπέμπει πολύ πιο ανησυχητικό σήμα. Αναφερόμαστε στον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας (World Uncertainty Index) του Alexis Hongre. Όπως φαίνεται στο γράφημα, ο  συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989 με βάση τα δεδομένα μέχρι την 30η Μαρτίου.

Επιπλέον, εμφανίζεται να αποκλίνει από τον δείκτη μεταβλητότητας VIX. Προφανώς, κάποιος κάνει λάθος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο