Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημήτρης Κοντογιάννης

Είναι κάτοχος Ph.D στα μακροοικονομικά και την διεθνή χρηματοοικονομική από το City University της Ν. Υόρκης και κάτοχος M.Phil. Κατέχει επίσης M.B.A. και ΒΒΑ στη χρηματοοικονομική από το Baruch College.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2026

Τα παπούτσια Jordans αξίζουν περισσότερο από την μετοχή της Nike

Η εταιρεία NIKE (Νίκη στα ελληνικά) είναι η κορυφαία ίσως μπράντα στα αθλητικά είδη στον κόσμο. ;Oμως, η τιμή της μετοχής της δεν τα πάει καθόλου καλά τα τελευταία χρόνια. 

Η έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας έστειλε την μετοχή της στο ιστορικό  υψηλό των 165,10 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021. ‘Ομως, η πορεία της από εκεί και πέρα είναι απογοητευτική. Σ’ αυτό συνέβαλαν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ και η σημαντική μείωση των πωλήσεων στη Κίνα. Από την αρχή του 2026, η μετοχή  χάνει πάνω από 30%, κλείνοντας χθες στα 42,34 δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολουθεί η τιμή των παπουτσιών Air Jordan 1 Travis Scott. Τα παπούτσια λανσαρίσθηκαν το 2019 στη τιμή των 175 δολαρίων και η μεταπωλητική τιμή τους σήμερα ξεπερνά τα 1000 δολάρια. Η τιμή των παπουτσιών έχει υπεραποδόσει πάνω από 500% σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής της Nike όπως παρατηρούν αναλυτές.

 Δεν είναι η καλύτερη εποχή για την Nike, η οποία πιστεύει ότι θα το γυρίσει από το 2027, και γενικότερα τέτοιες εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία παπουτσιών Allbirds είδε το άσπρο φως  όταν αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μπίζνες της και με τα λεφτά που εισέπραξε να μπεί στην ΑΙ, αγοράζοντας GPU (κάρτες γραφικών). Η αγορά την αντάμειψε με την μετοχή της να κερδίζει 430% σε μια μέρα.    

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο