Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Ντασό, τα Ραφάλ και η... Κάρτα του Πολίτη

Ο θάνατος του Γάλλου δισεκατομμυριούχου και πολιτικού Ολιβιέ Ντασό -οι ρίζες της οικογένειας του οποίου πάνε πίσω στη Θεσσαλονίκη- ήταν επόμενο να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβολής.

Ο ίδιος είναι ένας απο τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation, που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Ραφάλ, τα οποία παρήγγειλε τον προηγούμενο χρόνο η χώρα μας.

Ομως, υπάρχει κάτι ακόμη. Ο όμιλος Ντασό κατέχει το 30% περίπου του ομίλου Thales, που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων για την αεροναυπηγική και συστήματα ασφάλειας.

Ο όμιλος Thales αγόρασε το 2019 την εταιρεία Gemalto, που ειδικεύεται στις κάρτες SIM και ταυτοποίηση προσώπων (authentication) σ’ ένα ντιλ αξίας 4,8 δισ. ευρώ.

Η Gemalto είχε δυο χρόνια πριν από το ντιλ ενώσει τις δυνάμεις της με τη γερμανική εταιρεία VERIDOS, που ειδικεύεται σε λύσεις ταυτοτήτων.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Γιατί εικάζεται ότι ο όμιλος της Gemalto μαζί με Ελληνες συνεργάτες της ενδιαφέρεται να πάρει το έργο της Κάρτας του Πολίτη, που είναι προ των πυλών.

Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν το ανωτέρω σχήμα φαβορί για το έργο.

Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα πάρει αυτό το μεγάλο έργο για 10 χρόνια. Αρκεί να μην κοστίσει στους Έλληνες πολίτες που θα τις πληρώσουν ο κούκος αηδόνι.

Κι αυτό γιατί μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα κόστη σε άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με εκείνον της Ελλάδας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v