Σε προεκλογική διελκυστίνδα η Σοφοκλέους

Ζυμώσεις σε προεκλογικό φόντο και κινήσεις με γνώμονα τις θέσεις των δύο μονομάχων σε θέματα οικονομίας στη Σοφοκλέους. Σε συσσωρεύση παραπέμπει η πορεία των μετοχών. Τι εκτιμά ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Σε επαφή με τα "υψηλά" τους μένουν βασικοί δείκτες και μετοχές παρά το ότι το ΧΑ κινείται τις τελευταίες μία δύο συνεδριάσεις σε αργό ρυθμό.

Με την κίνηση του Γενικού Δείκτη και του FΤSE 20 να παραπέμπουν σε διαδικασία συσσώρευσης, αφομοίωσης της τελευταίας αντίδρασης (σ.σ. από τις 2.364 μον. στις 3/9) τις τράπεζες να φαίνεται πως βρίσκουν κατεύθυνση και τα επιμέρους του 20άρη να κάνουν τη διαφορά.

Αυτά σε μία περίοδο, που ο κόσμος της οικονομίας περιμένει με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ (στην ΔΕΘ), την ανταπάντηση της ΝΔ με την διελκυστίνδα μεταξύ των δύο μονομάχων να εστιάζεται και σε ουσιώδη πράγματα.

Για παράδειγμα το ότι η φορολόγηση των κερδών του ΟΠΑΠ θα αποφασισθεί μετά τις εκλογές από την υπουργική και οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Χρ. Χατζηεμμανουήλ στάθηκαν αφορμή να αντιδράσει μέχρι τα 18,05 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, χθες, είναι ένδειξη του πως κινείται ένα μέρος της αγοράς.

Από την άλλη οι…ανέξοδες δηλώσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης ΟΛΠ-COSCO από την τομεάρχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν την άλλη όψη του… νομίσματος.

Είναι λογικό σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι η αγορά να κινείται στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων και πολύ συχνά να… εγκλωβίζεται σε δηλώσεις και εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων συντηρώντας μία αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Δεν είναι τυχαίο, πως αυτή την περίοδο κυκλοφορούν στην αγορά τα πιο…απίθανα σενάρια για "σίγουρες" εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με μετακινήσεις παραγόντων και συγχωνεύσεις ομίλων. Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι πως οι όμιλοι εκμεταλλεύονται την συγκυρία και προχωρούν σε διάθεση πακέτων ιδίων μετοχών (λειτουργώντας ουσιαστικά σαν μικρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 3.252 μονάδων δηλαδή σε σχετική απόσταση (5,5-6% %) από τα υψηλά των 3.476 μονάδων.

Αυτή η …απόκλιση των τραπεζών (από τα υψηλά τους) είναι το κλειδί για τη συνέχεια, καθώς ενδεχόμενη κίνηση προς την κορυφή θα παρασύρει σημαντικά υψηλότερα τον FTSE 20 και τον Γενικό Δείκτη. Μόνο έτσι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, που "βλέπουν" μέχρι τις 2 Οκτωβρίου ένα νέο ράλι με αιχμή τις τράπεζες και πιθανή την αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας προς τα 27 ευρώ.

Μένει όμως να αποσαφηνισθεί η τάση και για Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς Marfin Popular, Τράπεζα Κύπρου, ΑΤΕBank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βεβαίως και για άλλες μετοχές του FTSE 20.

Αρκετοί είναι, που ποντάρουν σε ενίσχυση των εισροών ορισμένων ξένων διαχειριστών σε συνδυασμό και με την διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο λίγο πριν την Κυριακή των εκλογών.

Όμως σε ανάλογη θέση αναμονής φαίνεται πως βρίσκονται ισχυρές επιχειρηματικές-επενδυτικές δυνάμεις τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στην πορεία μετοχών του ενδιαφέροντος τους.

Σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Folli Follie, Coca Cola 3E, Intralot, Μυτιληναίος κ.α. συνεχίζονται τοποθετήσεις και κινήσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε "μάζεμα δυνάμεων" παρά σε αλλαγή θέσεων εν όψει μίας πιθανής διόρθωσης.

Και σε αυτή την περίπτωση οι ισχυροί παίκτες θεωρούν την ευρύτερη περιοχή των 2.350 μονάδων ως επαρκή ζώνη στήριξης-τουλάχιστον για μέχρι τις 2/10- με τα περισσότερα στοιχήματα να παίζονται στην προοπτική μίας ανοδικής κίνησης υψηλότερα των 2.600 μονάδων.

--------------------------------------------------------------

Οπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε τα βραχυπρόθεσμα σήματα πωλήσεων που δόθηκαν από  τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών χωρίς ακόμα να «πείσει» και τον MACD ο οποίος διατήρησε το σήμα πώλησης που είχε ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δυναμική της ανόδου έχει μερικώς αποφορτιστεί και η αγορά επιστρέφει σε ένα ευαίσθητο επίπεδο ισορροπίας (2.530 – 2.580) όπου η πίεση από την προσφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και αφορά το 61,8% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά της περυσινής κορυφής των 3.207 μονάδων έως τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου.

Η διάσπαση αυτής της ζώνης θα αλλάξει το χαρακτήρα της κίνησης και θα δώσει σαφώς πολύ υψηλό ανοδικό περιθώριο.

Ωστόσο για τους λόγους που περιγράψαμε εκτιμούμε ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες επίτευξης.

Επικρατέστερο σενάριο για το άμεσο μέλλον θα ήταν μια διορθωτική κίνηση ενδεχομένως προς την περιοχή των 2.360 μονάδων όπου θα ελεγχθούν και πάλι τα αντανακλαστικά της αγοράς.

Προς το παρόν συνιστούμε υπομονή και αποχή από βεβιασμένες κινήσεις τοποθετήσεων και αυξημένη παρουσία μετρητών σε ποσοστό άνω του 50% στο  χαρτοφυλάκιο. Τέλος επισημαίνουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές  παραγώγων και μετοχών για το μήνα Σεπτέμβριο.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.527,11 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 4,2%
, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 41,46%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 4,21%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 3,92%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,73% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης με άνοδο 13,31%, της Υγείας ενισχύθηκε κατά 9,67% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Ταξίδια & Αναψυχή (7,36%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μόνο ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,12%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΒΙΣ (ΚΟ) ( 42,62%), Ικτίνος Ελλάς (27,87%), Τεγόπουλος (27,66%), Ιντρακάτ (26,92%), Κορρές (25,74%), Λανακάμ (20,83%), Δομική Κρήτης (18,92%), Λιβάνης (18,67%), Alsinco (17,11%) και Εμπορικός Δεσμός (15,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (-15,49%), Audiovisual (-9,73%), Νutriart (-9,38%), Μinerva (-8,44%), Κλωνατέξ (ΠΟ) (-7,69%), Κυριακούλης (-7,14%), Σαραντόπουλος (-7,01%), Άττι-κατ (-6,45%) Βιοκαρπέτ (-6,38%) και Φούντλινκ (-6,17%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v