Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα και επιφυλακτικές κινήσεις στη Σοφοκλέους

Τακτική συντήρησης στον Ftse20 με τον Γενικό πάνω από τις 2.600 μ. Κινητικότητα σε επιμέρους μικρομεσαία, με… καύσιμο την προεξόφληση εξελίξεων στα πετρελαιοειδή-διύλιση. Γερές πλάτες από ΜPB και Κύπρου στον 20άρη.

Με μέτριες, μέχρι τώρα, συναλλαγές καθώς δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ βασικοί δείκτες και μετοχές "γυρίζουν" χαμηλότερα.

Από το αρχικό 2.614 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, η σταδιακή επικράτηση πωλητών πίεσε χαμηλότερα τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές του Ftse20 αλλά και άλλους τίτλους εταιρειών αυτής της κατηγορίας.

Συνέπεια η διόρθωση του ΓΔ κάτω από τις 2.600 με την Εθνική Τράπεζα στα 23,3 ευρώ, την Eurobank στα 10,30 και τον ΟΠΑΠ στα 17,24 ευρώ. Πρόκειται όμως, όπως φαίνεται προσώρας, για διερευνητικού χαρακτήρα κινήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, με την Alpha Bank και την Marfin Popular να αφήνουν περιθώριο αντίδρασης προς τα 12,2 και 2,99 ευρώ αντίστοιχα.

Πρακτικά αυτό εξισορροπεί την αγορά κατά 0,3-0,4% χαμηλότερα (γύρω από τις 2600 μον.) και τον Ftse20 στην περιοχή των 1.375-1.380 μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως χρειάστηκαν περίπου 1,5-2 εκατ. ευρώ για να επανέλθει και πάλι ο ΓΔ πάνω από τις 2.600 μονάδες σε μία ιδιότυπη αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών.

Από τη μέχρι τώρα τακτική των ισχυρών παικτών συμπεραίνεται πως ορισμένοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις τιμές για να κατοχυρώσουν (μάλλον βραχυπρόθεσμες) θέσεις τους, άλλοι για να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια τους και κάποιοι για να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν καλύτερα (όπως εκτιμούν) επίπεδα.

Ενδεχομένως βοήθεια για τον Ftse20 θα μπορούσε να έλθει για παράδειγμα από τη μετοχή της ΔΕΗ, όπου βγαίνουν αγοραστές έως τα 15,25 ευρώ, τη στιγμή που ανοδικά αντιδρούν και οι Τράπεζα Κύπρου, Marfin Investment Group.

Το πιθανότερο είναι πως αυτή η διαπάλη των δύο πλευρών να συνεχιστεί την επόμενη ώρα, καθώς οι εντολές που δίνονται παραπέμπουν περισσότερο σε περιφερειακούς παίκτες παρά σε σημαντικούς πωλητές ή αγοραστές. Θεωρώντας την ευρύτερη περιοχή των 1.340-1.350 σηματωρό για την βραχυπρόθεσμη τάση η εικόνα της αγοράς δεν φαίνεται να εμπνέει ούτε ανησυχία αλλά ούτε και αισιοδοξία για κάτι άμεσο, δηλαδή σήμερα.

Κινήσεις τακτικής, που συντηρούν τους βασικούς δείκτες γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (δηλαδή πολύ κοντά στα υψηλά έτους) και κρατούν μειωμένο το ενδιαφέρον για το υπόλοιπο της αγοράς.

Κάτι, που αποτυπώνεται στη σχέση ανοδικών-καθοδικών στο περίπου 1 προς 1,5/2 με 30-35 μετοχές να κινούνται ανοδικά. Βέβαια το "κλείδωμα" των Σέλμαν και Cyclon με αυξημένες συναλλαγές ενισχύει την εκτίμηση παικτών, πως η συμφωνία με την Alfa Wood για την πρώτη βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ για την συνδεδεμένη με τον όμιλο της Motor Oil η αντίδραση θεωρείται και αντανακλαστική με πιθανές και ουσιαστικούς λόγους.

Το ότι αντιδρά και σήμερα η μετοχή της Revoil κατά 6,3% στα 1,19 ευρώ, της Ελίν στα 2,34 ευρώ αλλά και του Πετρόπουλου κατά στα 4,40 ευρώ δικαιώνει -από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα- όσους πόνταραν στη συμφωνία Motor Oil-Shell και τις…παράπλευρες συνέπειες.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον έχει η προσεκτική κίνηση συγκεκριμένων μετοχών εταιρειών από το χώρο της "μεταλλουργίας" εάν θεωρήσουμε πως η τελευταία ανάλυση της Εθνικής-P&K συντάχθηκε και με επιχειρηματικό υπόβαθρο.

Και κατά την εκτίμηση μας αυτή η κινητικότητα, που παρατηρείται στα επί μέρους με "μόχλευση" σε αυτή τη φάση για εταιρείες πετρελαιοειδών-διύλισης με αφορμή μία πραγματικά σημαντική επιχειρηματική συμφωνία αλλά και σε περιφερειακούς τομείς με τίτλους του "μικρομεσαίου χώρου" είναι ό,τι το καλύτερο απ΄όσα δίνει η σημερινή συνεδρίαση.

Με την προυπόθεση βέβαια πως βασικοί δείκτες, μετοχές συντηρούνται πέριξ των τρεχουσών τιμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v