Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση "σοκ και δέος" στη Σοφοκλέους

“Κόκκινο ποτάμι” πλημμύρισε το ΧΑ αναγκάζοντας ΓΔ και τράπεζες να καταγράψουν την μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 12μηνου. Αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους για SC 80 και 7 κλαδικούς δείκτες.

Γενική εκποίηση, ή αλλιώς Πλίνθοι, Ξύλα, Κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα (!)

“Κόκκινο ποτάμι” πλημμύρισε την Σοφοκλέους αναγκάζοντας Γενικό και Τραπεζικό δείκτη να καταγράψουν την μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου 12μηνου και στέλνοντάς τους σε χαμηλά τεσσάρων και τριών μηνών, αντίστοιχα.

Πυρ ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές έφερε η ανακοίνωση της Dubai World σύμφωνα με την οποία θα “παγώσει” για ένα εξάμηνο τις πληρωμές στους πιστωτές της και βέβαια η αντανακλαστική αντίδραση της Σοφοκλέους είχε πολλαπλάσιο αρνητικό αντίκτυπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα spreads των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου εκτινάχθηκαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, φθάνοντας έως και τις 204 μονάδες βάσης, ενώ νέα ενίσχυση καταγράφουν και τα CDS -το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου μη αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα τα credit default swaps διευρύνονται στις 201,1 μονάδες βάσης.

Η καταρρακωμένη ψυχολογία σε συνδυασμό με την απόφαση των ξένων χαρτοφυλακίων να μειώσουν δραστικά τις θέσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνει τον συνωστισμό στην θύρα εξόδου του Τραπεζικού κλάδου και βέβαια δίνει “πεδίο δόξης λαμπρό” στους “short sellers”.

Εντείνονται η δυσπιστία και η αμφισβήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, στο “παιχνίδι των πιέσεων” συμμετέχουν και traders που κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ η ανησυχία για προβλήματα στα margins σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη αγοραστών (εκτός 20αρη), δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη πτώση και κατακρήμνιση τιμών.

Άφωνα και σε στάση αναμονής παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, γνωρίζοντας ότι οι όποιες “αγοραστικές παρεμβάσεις” και πολυδάπανες μπορεί να αποδειχθούν και χαμηλού αποτελέσματος θα είναι.

Για πολλοστή φορά η Σοφοκλέους θα κληθεί να “πληρώσει” την Τραπεζοκεντρική της υφή, καθώς εδώ και πολλά χρόνια η Αγορά δεν κατόρθωσε να δώσει κάποιο επενδυτικό αντίβαρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν “ανάχωμα” στις εκάστοτε διαθέσεις διόρθωσης του Τραπεζικού κλάδου.

Ουδείς Δεικτοβαρής τίτλος διασώθηκε με θετικό πρόσημο. Οι μεγαλύτερες απώλειες για MPB (-15,73%) και Κύπρου (-11,52%), για να ακολουθήσουν με απώλειες μεγαλύτερες του 9% οι Εθνική και MIG.

Απώλειες μεγαλύτερες των 8 ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Coca-Cola, Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, των έξι ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική και Eurobank και των 5 ποσοστιαίων μονάδων για Ελλάκτωρα και Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη. Επίσης με αγοραστές έκλεισαν οι MPB (484004 τεμ. ανεκτέλεστο), Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Coca-Cola, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2211,59 μονάδες (16.57) και έκλεισε τελικά στις 2225,32 μονάδες με απώλειες 6,21%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 353 εκατ. από τα οποία τα 6,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Απόλυτη απαξίωση θυμίζει η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές έναντι 204 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες που ξεπέρασαν το 9% (!)

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει ένα τελευταίο “μαξιλάρι” στην ζώνη 2225 – 2195 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας θα επαναφέρει τα τρομολαγνικά σενάρια και θα αυξήσει τις πιθανότητες για κίνηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.

Ας σημειωθεί ότι οι 2.195 μονάδες αποτελούν το 50% διόρθωσης σύμφωνα με το Fibonacci Retracements.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι μετά την σημερινή συνεδρίαση ο FTSES έχει γυρίσει σε αρνητική απόδοση από την αρχή του χρόνου, ενώ από τους κλαδικούς δείκτες Υγεία, Εμπόριο, Μέσα Ενημέρωσης, Ταξίδια και Αναψυχή, Τηλεπικοινωνίες, Ασφάλειες και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες γράφουν αρνητική μεταβολή από τις 31/12/2008 (!)

Σε αρνητική μεταβολή από την αρχή του χρόνου βρίσκονται επίσης, από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, MIG, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ας σημειωθεί ότι ο “συγκεντρωτισμός” συνεχίστηκε και μάλιστα αυξημένος, με αποτέλεσμα οι τίτλοι του FTSE να αποσπάσουν το 92% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η έντονη πίεση που συνεχίζεται κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο έχει αποκτήσει στοιχεία υπερβολής τα οποία χρήζουν άμεσης διόρθωσης χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει ότι τεχνικά η πτώση που παρατηρείται είναι πλέον σφοδρότερη σε ταχύτητα και ένταση από την πτώση που παρατηρήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου σε μια συγκυρία που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η συνεχής καταγραφή νέων υψηλών στο εξωτερικό και αρνητικής αυτονόμησης της εγχώριας Αγοράς. Χωρίς να υποτιμώνται οι λόγοι για τους οποίους η Ελληνική Αγορά εμφανίζεται ευάλωτη και ιδιαίτερα ασταθής εκτιμάται ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Intralot, Alapis, Τιτάν) ακόμα και αν αποκλειστεί ο Τραπεζικός κλάδος ως επενδυτική επιλογή.

Ο αναλυτής της Πήγασος συστήνει σταδιακές τοποθετήσεις όσο ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρεί προς την περιοχή που κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών (2230- 2225 μονάδες). Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ξένες Αγορές εκτιμάται ότι στο Χ.Α. η μεταβλητότητα θα είναι έντονη διαμορφώνοντας ιδανικές συνθήκες γρήγορων κινήσεων καθώς το εύρος διακύμανσης έχει διευρυνθεί σε τεχνικά βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα. Βασική επιλογή για μεσοπρόθεσμες τοποθετήσεις παραμένει η Εθνική Τράπεζα η οποία κάτω από τα 22 ευρώ και με όριο κάλυψης 100% της επιθυμητής θέσης την περιοχή των 20,50- 20,00 ευρώ θεωρείται ότι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι οι ίδιοι οίκοι που βγάζουν θετικές εκθέσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες, εκφράζουν αρνητικές εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία και αυτό αν μη τι άλλο χρήζει ενός “δεύτερου σκεπτικισμού”. Άλλωστε, όπως τόνιζει, κανείς ξένος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε προεκλογικά πως η Χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Εκτός και αν στην πορεία οι διεθνείς οίκοι αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος του δημοσιοοικονομικού προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, όποιο ξένο χαρτοφυλάκιο πατάει το “κουμπί” του “sell” στην εγχώρια Αγορά, δεν κοιτάει τι μετοχές πουλάει (θεωρητικά αμυντικές ή επιθετικές), αλλά ρευστοποιεί Ελλάδα.

Δόσεις υπερβολής και τραυματισμένο κλίμα διαπιστώνει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει βραχυπρόθεσμα συγκρατημένα απαισιόδοξος και θεωρεί ότι το πτωτικό κύμα πιθανότατα θα εκτονωθεί στην ζώνη 2250 – 2080.

Συστήνει επικέντρωση σε αμυντικές μετοχές και μεταλλουργικές εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βέργο οι Τράπεζες τέθηκαν “εκτός μόδας”, μέχρι τουλάχιστον να αλλάξουν άποψη οι ξένοι διαχειριστές, καθώς αυτές θα σηκώσουν τα μεγάλο βάρος από την πιθανολογούμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις στο κλάδο των Τραπεζών “γκρέμισαν” το δείκτη τους από τη διαγραμματική στήριξη των 3.085 μονάδων. Εάν τώρα ο εν λόγω δείκτης δεν μπορέσει να επανέλθει στις επόμενες δύο σημαντικές συνεδριάσεις πάνω από το παραπάνω όριο τότε θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω πτώση προς τις στηρίξεις των 2854 (χάθηκες και αυτή) και 2.670 μονάδων, σχολιάζει ο Απ. Μάνθος.

Ο αναλυτής της Fortius Finance τονίζει πως επειδή ο πραγματοποιούμενος όγκος συναλλαγών σε όλους τους Τραπεζικούς τίτλους δείχνει ιδιαίτερα ισχυρός θα πρέπει στη πορεία να διαλευκανθεί η “ποιότητα” των “χεριών”, που μαζεύουν την εν λόγω ρευστότητα, καθώς εάν δεν ανήκουν στη κατηγόρια των “δυνατών” τότε ο Τραπεζικός Δείκτης είναι πολύ πιθανό να εισέλθει σε μια έντονη πλαγιοκαθοδική ταλαιπωρία διαρκείας, όπου θα έχει ως αρχικό στόχο την προσέγγιση του μακροπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 200 ημερών (2621 μονάδες).

Εντυπωσιακά “κρεμασμένη”, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και η τεχνική εικόνα του FTSEM που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη των 2641 μονάδων και αν δεν αντέξει η αμέσως επόμενη στις 2544 μονάδες (χρειάζεται επιβεβαίωση 3 συνεδριάσεων), η τάση θα ανεβάσει στροφές στέλνοντας τον δείκτη στην ζώνη στήριξης 2360 – 2350.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v