Επιστροφή στις 1.600 με Alpha και Eurobank

Τα ισχυρά κέρδη των Alpha Bank (7,3%) και Eurobank (5,3%) αλλά και οι δημοπρασίες οδήγησαν τον ΓΔ σε κλείσιμο άνω των 1.600, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Σημαντική άνοδος για Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρα.

Σε κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, εναλλαγές προσήμων και σαφώς χαμηλότερο τζίρο, περιορίστηκε η σημερινή συνεδρίαση, μέχρι τις 15.18 με τα βλέμματα του συνόλου των εμπλεκομένων να είναι προσηλωμένα στον τίτλο της Εθνικής.

Ο τελευταίος έδειξε σήμερα ηπιότερη συμπεριφορά, αλλά και αδυναμία ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης, μετά από αθροιστικές απώλειες που κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις έφθασαν το 13,13%.

Τεχνικά και αφού ο τίτλος έχασε το ψυχολογικό και τεχνικό στήριγμα των 10,00 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στα 9,50 και 8,80 ευρώ.

Από το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε και μετά, οι αγοραστές ξεκίνησαν αιφνιδιασμό προχωρώντας σε επιθετικότερες κινήσεις με στόχο τους τίτλους των Eurobank, Alpha Bank και ΟΤΕ, για να ακολουθήσει η μετοχή του ΟΠΑΠ και βέβαια στο τέλος να υπάρξει η σημαντική βοήθεια από τις δημοπρασίες.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης μετά τις 15.18 ακολούθησε σταθερή πλαγιοανοδική αντίδραση, στις 17.00 βρέθηκε στις 1602,62 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών στις 1611,15 για να κλείσει τελικά στις 1610,83 μονάδες με κέρδη 1,53%.

Μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Coca-Cola, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Κύπρου και πολύ κοντά σε αυτό οι ΟΤΕ, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Στο ταμπλό του 20αρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια (-1,65%). Αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Εθνική, Motor Oil, MPB και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάνα και MIG.

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+7,31%), Eurobank (+5,3%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ και του 2% οι Κύπρου, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο τζίρος στα 104 εκατ. από τα οποία τα 9,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ στην τελική εικόνα 87 ανοδικές μετοχές “αντιπαρατίθενται” με 89 πτωτικές, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67% και άλλοι 26 με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν κινήσεις με σύνεση, στενή παρακολούθηση της Αγοράς, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι το Χ.Α. μπαίνει σε μία περίοδο (minimum) δύο μηνών “ταλαιπωρίας”, η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί αν την κίνηση για αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, ακολουθήσουν και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Όμως και τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν δείχνουν καλύτερα, έστω και αν προς το παρόν τα διεθνή Χρηματιστήρια δείχνουν αξιοπρόσεκτες αντοχές.

Σημάδια επιβράδυνσης εμφανίζει η ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας ανέφερε (χθες το βράδυ) η FED στη Beige Book. Σύμφωνα με τη FED η Αγορά ακινήτων παρέμεινε αδύναμη αν και σε ορισμένες περιφέρειες έδειξε σημάδια σταθεροποίησης.

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποδεικνύεται πιο αργή απ' ότι είχε προβλεφθεί και οι χαράσσοντες πολιτική πιθανόν να χρειαστεί να παρατείνουν ή να ενισχύσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομίες του G7 μπορεί να αναπτυχθούν με ετήσιο ρυθμό 1,5% στο β' εξάμηνο, χαμηλότερα απ' το 1,7% που προβλεπόταν πριν και το 3% του α' εξαμήνου, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού.

“Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που είναι μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά αναμενόταν”, γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan.

Εάν η επιβράδυνση είναι παροδική, τότε οι χαράσσοντες πολιτική θα πρέπει να αναβάλουν την απόσυρση της νομισματικής υποστήριξης για κάποιους μήνες, παράλληλα όμως να διατηρήσουν σε ισχύ τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να διασφαλίσουν τους επενδυτές, αναφέρει η έκθεση.

Εάν η ανάπτυξη απειλείται σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, τότε οι Κεντρικές Τράπεζες θα χρειαστεί να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία και να δεσμευθούν στα μηδεντικά επιτόκια για μεγαλύτερη περίοδο και οι Κυβερνήσεις πιθανόν να χρειαστεί να καθυστερήσουν τις περικοπές.

Από την άλλη ενθαρρυντικά για την ψυχολογία των αγοραστών κρίθηκαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκα σήμερα στις ΗΠΑ και αφορούσαν ανεργία και εμπορικό έλλειμμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 27.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 451.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 470.000 νέες αιτήσεις για επίδομα. Στην προηγούμενη μέτρηση, ο αριθμός των νέων ανέργων είχε ανέλθει στις 478.000 (αναθεωρημένο μέγεθος).

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε τον Ιούλιο στα 42,78 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το εμπορικό ισοζύγιο θα εμφανίσει έλλειμμα 47 δισ. δολάρια. Τον Ιούνιο το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 49,9 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές του Ιουλίου ανήλθαν στα 153,33 δισ. δολ., στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2008, από 150,57 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 196,11 δισ. δολ. από 200,33 δισ. δολ. τον Ιούνιο.


Δανεισμός τίτλων - ανοιχτές πωλήσεις

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1562000 Εθνική, 257400 Τιτάν, 778200 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6269), Alpha Bank (2201), Πειραιώς (979), Eurobank (2455), ΟΤΕ (4355), MIG (1205), Κύπρου (532), Ταχ. Ταμιευτήριο (369), Μυτιληναίος (485), Αγροτική (308), MPB (242), ΓΕΚ (422), Ιντρακόμ (111), ΟΠΑΠ (850), Ελ. Πετρέλαια (106), Coca-Cola (379), Intralot (249).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (816024 τεμ.), Eurobank (382000 τεμ.), Πειραιώς (180000 τεμ.), Intralot (12000 τεμ.), ΟΤΕ (99000 τεμ.), Τιτάνα (20170 τεμ.), MIG (317330 τεμ.), MPB (53000 τεμ.).

Δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6945553 τεμ.), Eurobank (11816370 τεμ.), Εθνική (17816170 τεμ.), Κύπρου (6609536 τεμ.), Πειραιώς (8813982 τεμ.).


Πώς βλέπουν τη συνέχεια οι αναλυτές

Θολό επενδυτικό τοπίο και χαμηλή ορατότητα που δεν βοηθάει στην πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση, διαπιστώνει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec, “βλέπει” την Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δύσκαμπτη, βαριά και προβληματισμένη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών έδειξε να προβληματίζεται από την κίνηση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ αρκετοί θεώρησαν την κίνηση αυτή σαν ένδειξη αδυναμίας.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus, η κίνηση της Εθνικής βάζει τον πήχη χαμηλά και για τα υπόλοιπα Τραπεζικά Ιδρύματα, είτε αυτά προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Επίσης με δεδομένες τις συχνές εναλλαγές προσήμων και σύμφωνα με την άποψη του κ. Παπαθανασίου, η μεταβλητότητα με ταυτόχρονη πλαγιοκαθοδική κίνηση (χωρίς να αποκλείονται μικρά ανοδικά διαλείμματα), δείχνουν σαν επικρατέστερα σενάρια.

Προβληματισμένος δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), καθώς η τεχνική εικόνα των περισσότερων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Τραπεζικών τίτλων “μυρίζει” διόρθωση, με τον Τραπεζικό κλάδο να δείχνει ευάλωτος και έτοιμος να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τουλάχιστον διστακτικότητα, διαπιστώνει ο κ. Μάνθος και στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα απλά “άνοιξε τον χορό” των αυξήσεων κεφαλαίου.

Τεχνικά και όσον αφορά την εικόνα του FTSEM, ο κ. Μάνθος αρκείται να επισημάνει ότι ο εν λόγω δείκτης έχε σαφώς χειρότερη εικόνα από Τραπεζικό δείκτη και FTSE και αν δώσει συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα από την στήριξη των 1770 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1719 και 1624 μονάδες. Πρώτη σημαντική αντίσταση στις 1843 μονάδες.

Κάθε σοβαρή ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές, τονίζει με σημασία ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να είναι ηπιότερου χαρακτήρα, ανοίγοντας έτσι ένα “ανοδικό παράθυρο”.

Σε μια σταθεροποιητική ή ελαφρώς ανοδική διακύμανση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας οι υπόλοιπες μετοχές θα αντιδράσουν θετικότερα αφού η πίεση που δέχθηκαν ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς που παρατηρήθηκε στον τίτλο της Εθνικής.

Έντονη ανοδική απόκλιση από το χθεσινό κλείσιμο (> 1.615 μονάδες) θα μας έβρισκε θετικούς σε μερική αύξηση της ρευστότητας με προσεκτικές πωλήσεις σε τίτλους που θα υπεραποδώσουν σε μια λογική άμυνας από την στιγμή που η Αγορά έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου των 1,8 δισ ευρώ η οποία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έλευση του Νοεμβρίου.

Οι νέες συνθήκες της Αγοράς επιβάλλουν συντηρητικότητα και επιλογές οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε όλες τις φάσεις της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και θα δημιουργηθούν μεγάλες ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ακόμα πιο ελκυστικά επίπεδα τιμών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Σε ότι αφορά τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ενδεχόμενη υποχώρηση του τίτλου κάτω από τα 9,00 ευρώ, θα μας έβρισκε αγοραστές σε μια λογική άκρως βραχυπρόθεσμη με ορίζοντα το πολύ μίας ή δύο συνεδριάσεων, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v