Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά πάνω από τις 1.550 μονάδες η Σοφοκλέους

Υψηλότερα αντιδρούν οι ευρωαγορές, έως 2% υπεραποδίδει το ΧΑ, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες. Κέρδη 4,4% για ΕΤΕ, υπεραπόδοση για ΜΡΒ, ΑΤΕ, ΤΤ. Πάνω από τις 1.550 ο Γ.Δ.

Από το … κρύο στη … ζέστη, ταχύτατη η ροή ειδήσεων, ταχύτατες οι εξελίξεις επηρεάζουν ανάλογα τις αγορές.

Έτσι και στο ΧΑ η Moody’s στέκεται μέσα σε τρεις ημέρες η αφορμή, αρχικά για ένα γενναίο άδειασμα και από νωρίς το πρωί για ένα εξαιρετικό μάζεμα τίτλων, και καταγραφή υπεραξιών.

Συμβάλλουν βέβαια και οι φήμες για… πτήση – γρίφο λιβυκού αεροσκάφους προς Κάιρο, σε μία συγκυρία που εντείνονται οι πιέσεων των «αγορών» προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο να μην «εκβιάσει» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση.

Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων η «στήριξη Ομπάμα για το ελληνικό χρέος» με την επίσκεψη – αστραπή στη Γερμανία του Τ. Γκάιτνερ αναδεικνύουν μία άλλη πτυχή του «πολέμου».

Που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ταιριάζει περισσότερο με τα ελληνικά συμφέροντα και την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου για «τελική λύση» στις 25 Μαρτίου.

Ο Γ.Δ. αντιδρά σχεδόν 2% περνώντας και πάλι πάνω από τις 1.550 μονάδες, ο FTSE-20 περίπου 2,8% προς τις 720 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και τους υπόλοιπους του 20άρη να ακολουθούν.

Έως 4,8% υψηλότερα η μετοχή της Εθνικής, στα 6,44 ευρώ έως 5,8% για το ΤΤ στα 3,29 ευρώ, έως 5,9% για τη ΜΡΒ στα 0,90 ευρώ.

Έως 4,7% για τη Eurobank στα 4,50 ευρώ, έως 4,2% για την ΑΤΕ στα 0,76 ευρώ.

Με ανάλογο ρυθμό ακολουθούν και οι λοιπές δυνάμεις με υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, MIG, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ.

Αλλεπάλληλα και συνεχόμενα τα… πονταρίσματα με το ΧΑ να αντιδρά από το χθεσινό… ναδίρ στο σημερινό… ζενίθ.

Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός τα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την τιμητική τους, αυτήν την περίοδο.

Αποφέροντας τεράστιες υπεραξίες, άλλοτε σε φάσεις ανόδου από την υποκείμενη αγορά και άλλοτε σε τίτλους διόρθωσης από short θέσεις στα παράγωγα.

Οι αγορές προεξοφλούν και αυτό αποτυπώνεται στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, στη διόρθωση του brent στα 112 το βαρέλι, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά επιδιώκει «λύση – πακέτο» στη Σύνοδο Κορυφής.

Διαλέγουμε… πονταρίσματα και – θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά – κινούμαστε ανάλογα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει αρνητικά το -21,7% της Alapis στα 0,36 ευρώ με περισσότερα από 4,3 εκατ. μετοχές, ενώ υψηλότερα αντιδρούν Forthnet, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Μέτκα, Σιδενόρ, Γενική και άλλες από αυτήν την κατηγορία.

Λίγο μετά τις 11:58 ο Γ.Δ. ενισχύεται έως 2,02% (1.556,4), έως 2,9% ο FTSE-20 (719,5), με την Εθνική πάνω από 5% προς τα 6,46 ευρώ. Στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές ξεπερνούν πλέον τα 12 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 51,9 εκατ. ευρώ.

Στα 6,5 φτάνουν οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v